Annons

Är erosionen i Åhus en del av bluffen, Björn Söder?

När Björn Söder (SD) på tisdagens kommunfullmäktige gav sig in i klimatdebatten visade han med all önskvärd tydlighet hur okunnig om klimatfrågan han är. Frågan är om bara han gav uttryck för sin egen förnekelse eller om det var ett eko från partiets kärna, som annars gärna sticker huvudet i sanden när det kommer till klimatfrågor, skriver Liberalernas Henny Tillberg,
Klimathotet • Publicerad 19 oktober 2019
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stranderosion runt Skånes kust är ett återkommande problem.
Stranderosion runt Skånes kust är ett återkommande problem.Foto: Johan Nilsson/TT

Debatten följde av en interpellation från Fredrik Winberg (S) till Peter Johansson (M) som handlade om klimatarbetet i Kristianstads kommun.

Söder varnade i sitt inlägg för den stora klimatbluffen och lanserade en konspirationsteori, utan bevis, där forskare som ifrågasätter klimatförändringar blir av med forskningsmedel och beläggs med munkavel. Han tog även upp Greta Thunberg och kallade henne ”klimatreligionens Messias ”. Han ondgjorde sig över att en ”sårbar tonåring” blir utnyttjad av vuxna människor. Det är inte bara Björn Söders uttalande om att en ung tjej inte är kapabel nog till att ha egna åsikter som får mig att reagera, nej det är faktiskt också Söders förnekande och bortförklaringar i klimatdebatten som gör mig orolig.

”Vi måste agera i de miljö- och klimatfrågor som finns. Förnekelse har, mig veterligt, aldrig skapat positiva resultat.”
Annons

Söders inlägg var inte en felsägning. Det var ett tydliggörande av var han, och kan man förmoda, många andra sverigedemokrater står i klimatfrågan.

Om Björn Söder menar allvar i sitt uttalande om att klimathotet är en enda stor bluff, så menar han också att den rådande och oroväckande stranderosionen som just nu hotar våra fina stränder i bland annat Åhus och Yngsjö, också är en enda stor bluff. Den åsikten delar inte jag. Vi måste ta tag i det problemet. Vi måste agera i de miljö- och klimatfrågor som finns. Förnekelse har, mig veterligt, aldrig skapat positiva resultat.

”Det är inte första gången vi vittnar om att Sverigedemokrater tar den enkla vägen före den eftertänksamma”

Det är både anmärkningsvärt och skrämmande att ett av partierna som gör anspråk på att styra både kommuner och så småningom, hela landet, vänder ryggen till, inte bara den samlade kunskapen om koldioxidutsläppens effekter utan också, en ung generation som ska ärva konsekvenserna av de beslut som nu måste fattas. Vi har ett ansvar.

Vi Liberaler vet hur vi skall agera för ett samhälle som fungerar. Det är inte första gången vi vittnar om att Sverigedemokrater tar den enkla vägen före den eftertänksamma, men det kanske är svårt att erkänna sanningen och se till helheten.

Nej snart går det inte att sticka huvudet i sanden mer Björn Söder, för snart finns det ingen sand på stränderna kvar.

Henny Tillberg (L)

Fullmäktigeledamot Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons