Annons

Är girighet bland politiker en självklarhet?

Läste för en tid sedan i denna tidning att Region Skåne i regionfullmäktige beviljat sig själv 35 miljoner i partistöd för 2024. Skånes kommuner har tidigare gemensamt i respektive kommunstyrelse beviljat sig ett partistöd motsvarande 62 miljoner.
Partistöd • Publicerad 13 maj 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur kan partistöden betalas ut så lättvindigt i Sverige? Och hur används pengarna?, frågar sig skribenten Börje Nilsson från Hässleholm.
Hur kan partistöden betalas ut så lättvindigt i Sverige? Och hur används pengarna?, frågar sig skribenten Börje Nilsson från Hässleholm.Foto: Henrik Montgomery/TT

Eftersom det i landet finns 21 regioner och 290 kommuner har beräkning visat att politikerna i regionerna och kommunerna gemensamt beviljat sig 1,2 miljarder i partistöd, som enligt skattemyndigheten är skattefritt eftersom det är skattepengar som inbetalts av de arbetande invånarna i regioner och kommuner.

Det är förvånande hur dessa miljoner i partistöd kan beviljas genom egna beslut av regionråd och kommunalråd med en månadslön motsvarande 70 000-90 000 kronor, och där övriga politiker i nämnder och kommittéer erhåller full ersättning för sina uppdrag. Hur många av de arbetande människorna som med ett större ansvar betalat skatten för finansiering av partistöden kommer i närheten av politikernas löner?

Annons

I vissa sydamerikanska länder har politikerna på olika men liknande sätt skapat sig fördelar som belastat invånarna med höga skatter och avgifter med påföljande resultat i fattigdom och svåra förhållanden. Vanliga människor har varit tvungna att skaffa sig extra inkomster i form av narkotika eller annan kriminell verksamhet med påföljande familjetragedier.

Politikerna i Sverige borde fråga sig varför fängelserna är överfulla. Kriminaliteten har ju tyvärr många orsaker som ofta skapats av bristande ledarskap och dåliga förebilder. Människorna har slutat bry sig om varandra.

I Kristianstad hämtar politikerna partistödet 3,6 miljoner ur kommunkassan samtidigt som det fattas pengar och teknikhjälp i energiförsörjningen.

I Östra Göinge kommun stänger politikerna en byskola men tar ut 550 000 i partistöd som kanske kunde vara något stöd för byskolan.

I Hässleholm höjde de styrande partierna socialdemokraterna och moderaterna partistödet med 9 procent till 2,7 miljoner medan oppositionspartierna Folkets väl och Sverigedemokraterna ville sänka partistödet med 30 procent. Borde det inte vara självklart med en offentlig redovisning av partistödet som politikerna genom eget beslut tagit ur kommunkassan?

Oavsett felaktigheterna i nuvarande system borde invånarna i varje kommun bilda ett opolitiskt medborgarråd. Det finns många kloka personer med lång livserfarenhet som bör ta kontakt med varandra och bilda ett sådant medborgarråd. Sådana opolitiska medborgarråd finns i andra europeiska länder och har fått ett positivt bemötande bland annat i Frankrike av president Macron, som anser att fler vanliga medborgare bör engagera sig i landets lokala och nationella utveckling.

Börje Nilsson

Hässleholm

”Kriminaliteten har ju tyvärr många orsaker som ofta skapats av bristande ledarskap och dåliga förebilder. Människorna har slutat bry sig om varandra.”
Annons
Annons
Annons
Annons