Annons

Är lösningen att trösta ledsna småbarn mer effektivt?

Vi läste intervjun med kommunalrådet Niklas Larsson i Norra Skåne den 2 januari. Vi blev förundrade över språkbruket.
Resurser • Publicerad 15 januari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att nyttja befintliga resurser effektivare, innebär det att man ska trösta ledsna barn effektivare också?
Att nyttja befintliga resurser effektivare, innebär det att man ska trösta ledsna barn effektivare också?Foto: Jessica Gow/TT

Här gäller det enligt Niklas att utnyttja befintliga resurser inom förskolan, grundskolan, gymnasiet och äldreomsorgen effektivare. Som om man inte kämpat med det sedan länge.

Mer verksamhet för mindre pengar. Verksamhet och resurser – det är människor, kommuninnevånare det handlar om. Så kallade mjuka värden för att tala politikerspråk.

Annons

Här i Osby sänker politikerna nu ambitionsnivån vad gäller barn, skola och omsorg. Hur ska detta genomföras? Större barn- och elevgrupper, fler så kallade brukare inom omsorgen för personalen att ta hand om. Ska hemtjänstens besök kortas ner? Kunskapen förmedlas snabbare i skolan? Småbarnen tröstas mer effektivt?

”Ska hemtjänstens besök kortas ner? Kunskapen förmedlas snabbare i skolan? Småbarnen tröstas mer effektivt?”

Ekvationen går inte ihop, det är människor det handlar om. Det krävs tid och engagemang för att leverera kvalité. Det är redan nu svårt att rekrytera och behålla tillräckligt med personal. Hur attraktiv kommer Osby kommun som arbetsgivare att bli?

Niklas avslutar med att citera Kamprad. Han vill ”skapa en bättre vardag för de många människorna.”

Så kan man uttrycka sig när det gäller billig möbelproduktion. När det handlar om att klara kommunens ekonomi genom att spara på de mest sårbara undrar vi om det är så genomtänkt.

Kristina Larsson, pensionerad lärare

Hilda Bjerstedt, pensionerad sjuksköterska

Annons
Annons
Annons
Annons