Annons

Arbetarna kommer att avgöra valet 2022

Vi socialdemokrater måste våga ha visioner, utgå ifrån vår ideologi och bedriva politik efter den. Vi kan återigen komma tillbaka till siffrorna från förr.
Politik • Publicerad 4 mars 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På 70-talet och 80-talet röstade arbetarna till största delen på de socialdemokratiska arbetarpartiet. På bilden gratuleras Olof Palme efter valsegern den 16 september 1985.
På 70-talet och 80-talet röstade arbetarna till största delen på de socialdemokratiska arbetarpartiet. På bilden gratuleras Olof Palme efter valsegern den 16 september 1985.Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

På 70-talet och 80-talet var det självklart för arbetarna att rösta på de socialdemokratiska arbetarpartiet politiken.

S gav klara och tydliga besked, med tydlig arbetarklassvänlig politik. Dagisreformen infördes, som såg till att fler kvinnor kom i jobb, det byggdes ännu fler bostäder – som i sin tur skapade nya jobb och vi investerade väldigt mycket i skola och i utbildning överlag. Och kunskap leder till jobb. Vi såg till att arbetarna fick mer att säga till om på sin arbetsplats.

Annons

I dag säger S tydlig nej till SD, vilket är rätt , men vi måste ha ett tydlig alternativ för de som är missnöjda väljare. Vi måste lägga fokus på en tydlig politik både från hela partiet och framförallt måste vi ha en tydlig partiledning som vågar bedriva en klassisk socialdemokratisk politik.

En ny jämlik pensionsreform utan vinstintresse skulle kunna vara en tydlig fråga för oss att driva så att alla pensionärer får en värdig pension.

Stora satsningar på äldreomsorgen och sjukvården är en annan viktig fråga för oss Socialdemokrater, att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet till exempel, liksom arbetstidsförkortning med bibehållen lön och sex veckors betald semester.

”I dag säger S tydlig nej till SD, vilket är rätt , men vi måste ha ett tydlig alternativ för de som är missnöjda väljare.”

Vi kan inte nöja oss med 25–30 procent i valen. Vi var ett minst ett 40-procents parti och vi bör ha som mål att inom 10–15 år ska S vara ett uppe i de siffrorna igen.

Vi måste våga ha visioner, utgå ifrån vår ideologi och bedriva politik efter den. Man kan inte göra tvärtom, att börja med sakpolitik och sedan slänga in ideologi där efter.

I valet 2014 så röstade hälften av LO medlemmar av på S och 20 procent på SD. Efter valet 2018 var det ännu fler av våra LO- medlemmar röstade på M , KD eller SD.

Vad vill folk ha? Jo, trygghet och frihet i form av att du ska känna dig trygg på våra gator. Du vill ha ett jobb att gå till. Du vill veta att om du går till en vårdcentral så ska du få vård i tid.

Du vill att dina barn ska få en bra uppväxt i hemmet och att ha bra förskola och skolan. Du vill få en bra ålderdom med en bra pension.

Med andra ord vill folk ha ett jämlikt solidariskt och ett rättvist samhälle där de rikaste inte ska gå förre i vårdkö att alla gör rätt för sig och få välfärd tillbaka.

Vi socialdemokrater har en politik för allt detta, som nämns ovan, vi har en politik för trygghet, jämlikhet, rättvisa och solidaritet och frihet för alla inte bara för de rikaste.

Annons

Men då är det dags att vi agerar nu. Vi har inte råd att vänta och enbart skärma bort SD, utan vi måste också bedriva en klassisk socialdemokratisk politik där vi också behöver en tydlig partiledning – förutom vårt budskap tillsammans med oss medlemmar.

Votering är begärd och ska verkställas nu kööör vi ända in i valet 2022. Upp till kamp emot kvalen!

Tony Nilsson, socialdemokrat, Arkelstorp

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons