Annons

Årets jul – tid för eftertanke

Årets jul närmar sig med stormsteg och vi ”konsumenter” översköljs av olika erbjudanden, allt i avsikt att plocka pengarna av oss, och samtidigt glömma varför vi verkligen firar jul, vår största kyrkliga högtid.
Traditioner • Publicerad 7 december 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Verums kyrka är en av kyrkorna som har julotta klockan 06.00 på juldagen.
Verums kyrka är en av kyrkorna som har julotta klockan 06.00 på juldagen.Foto: Arne Forsell

Mammon tenderar att ta över, trots en ekonomiskt svår tid. Här gäller det att hålla emot, allt i enlighet med en tänkande kolumnist i denna tidning av den 29 november.

Men allt är inte nattsvart. Först till det positiva. Just fått Örkeneds Kyrkoblad i min hand, och ser därstädes, att julottan även i år avhålles i enlighet med 1686 års kyrkolag, det vill säga kl 06.00. Otta betyder ju som känt tidig morgon. Att man dessutom härstädes har julnattsmässa kl 23.00 på julafton är väl bra, men kan inte på något sätt ersätta ett julottebesök. Besökarna synes ofta vara trötta och dästa av nyligen i överflöd intagen mat och ofta jämväl destillerade drycker. Denna mässa, som egentligen har ett katolskt ursprung, blir tyvärr ofta för många ett legitimt skäl att inte besöka julens verkliga högtidsstund, den tidiga julottan, upplyst av levande ljus och med uppklädd personal och tjänstgörande lekmän. Och särskilt det fåtal ungdomar, som har någon kontakt med fädrens kyrka, åberopar ofta detta skäl för att inte besöka den egentliga julottan. Att slå vakt om traditioner är ett sätt att bibehålla kontinuiteten till sitt ursprung och tidigare generationer. Sålunda avhålles, som goda exempel, fortfarande julottan kl 04.00 i Älmeboda och Rättviks kyrkor.

”Och sedan till julens dystra budskap, det vill säga Mammons försök att pungslå oss i form av köpmän, som väl kompletterar oss plågande kraftbolag, banker och regering.”
Annons

Och sedan till julens dystra budskap, det vill säga Mammons försök att pungslå oss i form av köpmän, som väl kompletterar oss plågande kraftbolag, banker och regering. Black Friday, Black Monday, Black Week och Black Season är sådana amerikanska galenskaper, till och med före jul, i avsikt att förleda oss till köp av det vi egentligen inte behöver. Och uppfinningsrikedomen är oändlig, och uppenbarligen är vi konsumenter svaga i anden, som går på detta. Se bara på affärernas julskyltning med blinkande och spelande ”tingeltangel”, som dyker upp redan efter sommarens semesterskyltning. Och här synes elpriserna sakna betydelse. Det är ju vi som betalar, även om vi tyvärr inte alltid förstår detta!

Så därför sammanfattningsvis minns en gammal reklamslogan ”tänk efter före” och lev och handla i enlighet med tradition och ekonomisk förtänksamhet i en svår tid, det vill säga besök den tidiga julottan och fall inte för Mammons blinkande frestelser. Det kommer en dubbelt kall vinter efter jul, och har Du en slant över, lägg gärna en rejäl gåva till dem som har, och får det allt svårare, såväl härstädes som utrikes. Även om vi plågas av hög inflation och av miljöpartiet med flera gödda giriga kraftbolag ser vi förhoppningsvis en ljusning i fjärran, dock om inte ”kon dör medan gräset eventuellt växer”.

Olle Nilsson, Opolitisk sanningssägare

Annons
Annons
Annons
Annons