Annons

Att binda ris till sin egen rygg

Har under senaste tiden besökt ett par restauranger och minst en matbutik och gjort vissa observationer.
Personalpolitik • Publicerad 11 maj 2023 • Uppdaterad 12 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Restauranger och matbutiker verkar tro att de kan rädda omsättningen genom att dra ner på personalen.
Restauranger och matbutiker verkar tro att de kan rädda omsättningen genom att dra ner på personalen.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I inflationens tidevarv har många av dessa arbetsgivare avskedat en del av sin personal i tro att detta skulle rädda omsättningen.

Har själv konstaterat den troliga motsatsen.

Annons

På de två restaurangerna jag besökt så började matsalen städas långt innan de kvarvarande gästerna svalt sista tuggan.

Det var oerhört störande och en framtidsvision som var föga tilltalande.

Knappast lockande till nya besök och då faller det hela som ett korthus.

”Ju mer man piskar en häst, ju mindre får man uträttat.”

I matbutiken som verkade helt underbemannad, syntes nästan de anställda jobba som slavar. Som kund var man näst intill rädd för att ställa frågor om en varas placering och så vidare.

Som kund drogs man nästan med i den rent sjuka arbetstakten som biträdena höll.

Detta främjade knappast de högre eventuella vinster som butiken tänkt sig.

Ju mer man piskar en häst, ju mindre får man uträttat.

Johnny Karlsson i Emmaljunga

Annons
Annons
Annons
Annons