Annons

Att bränna Koranen är inte att häda – men att hetsa

Om Rasmus Paludan velat bränna den danska flaggan, prideflaggan eller den romska flaggan hade det stått klart att det var hets mot folkgrupp, och han hade inte fått tillstånd till en manifestation.
Yttrandefrihet • Publicerad 14 juni 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten tycker att man gör det lätt för sig om man betraktar Rasmus Paludans manifestation som ett hädande och inte ett hetsande.
Insändarskribenten tycker att man gör det lätt för sig om man betraktar Rasmus Paludans manifestation som ett hädande och inte ett hetsande.Foto: Lasse Ottosson

Det Rasmus Paludan gör är inte att häda, men att hetsa.

Rasmus Paludan missbrukar inte yttrandefriheten, men vi som ser världen ur europeisk synvinkel saknar kunskap om den muslimska världens historia från osmanska turkars till dagens arabers värld. Därför fattar vi inte att det han gör är hets mot en stor folkgrupp och konsekvensen blir att att han får tillstånd till att bränna en Koran.

Annons

I Mellanöstern har vi gång på gång sett uppretade människor bränna en flagga för att visa sin ilska och hat. När Jyllandsposten för ett flertal år sedan publicerade Muhammedteckningar brände man danska flaggor i Mellanöstern. Hur många gånger har vi inte sett Israels flagga bli bränd och det samma gäller USA:s?

”För honom är Koranen en symbol på en grupp av människor som han vill bli av med. Utradera.”

Begreppet ”arabisk nationalism” går inte att definiera på ett enkelt sätt. Länderna i den arabiska världen är områden som tidigare var en del av det osmanska riket (turkarna), som gick under i och med första världskriget. De olika europeiska stormakterna delade upp den arabiska världen i olika länder mellan sig. Man tecknade avtal om olika gränser, som inte funnits tidigare. Drog gränslinjer med linjal, som vi brukar säga.

Någon egentlig nationalkänsla för de olika områdena blev det inte alls på samma sätt som vi tänker oss och är vana vid här i Europa. Rasmus Paludan bränner inte Iraks, Irans, Syriens, Tunisiens, Algeriets, Marockos eller Egyptens flaggor. Han bränner en symbol för det att vara arabisk.

Det som kännetecknar en arab är att man delar samma språk och att man är muslimer. Koranen är som våra flaggor en symbol för tillhörighet till en folkgrupp.

Att bränna Koranen blir därför att jämställa med att bränna en dansk flagga.

Därmed är det fråga om hets mot en folkgrupp.

Försöker man att beskriva situationen genom att säga att Rasmus Paludan hädar islam, så har man gjort det bekvämt för sig. Det är inte frågan om att han vill förklara varför man skall välja kristendom eller någon annan religion framför islam. För honom är Koranen en symbol på en grupp av människor som han vill bli av med. Utradera.

Kim Brokhøj, boende i Kristianstad med dansk och svensk medborgarskap

Annons
Annons
Annons
Annons