unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Att det tar tid att få fram ekologiska, vackra blomsterängar det vet även jag”

Svar på replik 5/8 Sven Jensen, Ingvar Nilsson. Att som herrarna Sven Jensén och Ingvar Nilsson be mig att inte uttala mig i saker som jag inte begriper ter sig väldigt märkligt. Vad ger dem rätten att försöka tysta en av många röster som faktiskt vågar ifrågasätta det styret gör i kommunen? Den slutsatsen i deras artikel är djupt obehaglig. Inte minst när den kommer från några som ska vara forskare.
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men då ska vi komma ihåg att både Jensén (C) och Nilsson (Mp) är politiskt aktiva i den politiska höger som bestämt att det ska sparas pengar genom att klippa mindre gräs i Östra Göinge. Att de sen kallas in som experter för att granska det oklippta gräset och får en stund i media och lyfta sina egon gör dem inte mindre lojala till makten. Därmed har de fått både grimmor och skygglappar på sig.

Hade Jensén och Nilsson läst min artikel utan sina skygglappar hade de sett att vi i stora delar är överens. Man när deras enda syfte är att klämma åt en Socialdemokrat försvinner deras professionalitet fullständigt ut i det blå.

Min artikel har två huvudspår. Inget av dem bemöter herrarna på ett korrekt sätt. För det första. Beslutet om att inte klippa gräs på vissa områden är av ekonomiska skäl. Det framkom på det offentliga kommunstyrelsemötet före sommaren. Det är absolut ett legitimt skäl om man så vill ha det. Resten är en konstruktion utan plan och det är det jag vänder mig emot. Vi socialdemokrater har sedan lång tid föreslagit en Gestaltningsplan just för att undvika ”ökenområden” som ökat i kommunen. Inte minst under den tid som Ingvar Nilsson (Mp) själv satt som ordförande för miljönämnden.

Foto: Adam Ihse/TT

För det andra beslutet har tagits hastigt och utan offentlig diskussion. Att folk reagerar och gör det stort är väl inget konstigt? När jag som politiker ser och hör detta är det väl min skyldighet att lyfta frågan?

Att det tar tid att få fram ekologiska, vackra blomsterängar det vet även jag. Det är inte frågan. Utan var ska dessa ängar vara? Vi kanske ska fråga barnfamiljerna, djurägarna, föreningslivet ja, våra byinvånare först. Det är det jag skriver i min artikel. Så innan ni svarar på denna artikel. Kliv ner från era höga hästar. Bestäm vilken keps ni tar på er. Den politiska eller den professionella. Då får ni min respekt också.

Jag har inte så fina titlar som Jensén och Nilsson. Den enda formella utbildning jag har är bonddräng på lantbruksskola. Men jag pratar med vanligt folk på byn, Jag hör och ser vad som händer. Jag reser visst runt i vårt land och tar intryck. En kommun som ligger långt framme i sin gestaltning är Malmö. Där det satsats stort på att få fram attraktiva, roliga lekplatser samtidigt som de gynnar den ekologiska mångfalden. När Ingvar Nilsson var ordförande för vår motsvarighet till miljönämnd fick Östra Göinge utmärkelsen den gröna kommunen. Sen då?

Anders Bengtsson (S)

Oppositionsråd

Östra Göinge kommun