Annons

Att få vällagad husmanskost är inte för mycket begärt

Traditionell husmanskost kanske, idag, är en generationsfråga?
Mat • Publicerad 2 juli 2022 • Uppdaterad 3 juli 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att lyckas servera halvkokta potatisar var och varannan dag är en prestation i sig, skriver insändarskribenten.
Att lyckas servera halvkokta potatisar var och varannan dag är en prestation i sig, skriver insändarskribenten.Foto: LEIF R JANSSON / TT

I flera decennier har maten på äldreboende ifrågasatts.

Respekten för de som byggt landet och som på äldre dar flyttar in på äldreboende verkar fortfarande inte fått fotfäste!

Annons

I ett land som nyligen genomlidit pandemin, där bristerna i äldrevården tydliggjordes på ett minst sagt skrämmande sätt, har man fortfarande inte hörsammat kritiken. Kaptensgården i Hässleholm är ett exempel där man inte hörsammat kravet på god och riktig husmanskost. Det är sannerligen inte för mycket begärt att få vällagad husmanskost på traditionellt vis. Och att det erbjuds åtminstone något alternativ. Här måste egna önskemål anmälas tre veckor i förväg? Några exempel från Kaptensgården:

”Kyckling med ”saffranssås”? Knappast traditionell husmanskost.”

Kyckling med ”saffranssås”? Knappast traditionell husmanskost. Åtminstone inte för den generation som nu bor på äldreboende. Leverbiff med kaprissås? Att lyckas servera halvkokta potatisar var och varannan dag är en prestation i sig! Vidare, pasta och köttfärssås med med stark chilisås och minimalt med köttfärs. Svartbränd stekt sill. Tillbehör som inte passar till den serverade rätten. Nu betalar de boende tillräckligt för att få mycket bra mat. Den nu erbjudna menyn borde absolut generera överskott! Kanske överskottet övergått i ”administration”?

Någon återkoppling mellan de boende och ansvarig för mathållningen verkar inte existera. På varje våning finns fina oanvända kök där det inte vore några problem att förädla maten. Det är ju en helt annan sak att få närproducerad mat än transporterad mat. Och dessutom närmare till beslut om menyn. Och det än allvarligare: personalinsatserna balanserar inte i närheten av det reella vårdbehovet! Utan förbättring är det lätt att dra slutsatsen: Budgeten skall hållas! Inte anpassas!

Bo Samuelsson

Annons
Annons
Annons
Annons