Annons

Att regera utan att samarbeta

Ett av Alliansens mål i årets val var att sänka skatten för att genom detta kunna få fler företag att starta och därmed få fler arbetstillfällen. Detta i sin tur skulle leda till ett välfärdssamhälle, vilket definitivt inte skulle vara ovälkommet.
Debatt • Publicerad 13 november 2018 • Uppdaterad 15 november 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Clifford Johansen

Hur kom man fram till detta? Är det möjligtvis mängdläran som legat till grund?

Om jag inte fattat fel var det den så kallade marginalskatten, som ansågs vara bromsklossen till att det ekonomiska läget inte varit det bästa under de senaste fyra åren. Om detta sedan har berott på, att den avsatta regeringens försök att komma tillrätta med problemen inom skola, vård och omsorg inte räckt till, eller om det var de borgerligas envisa kamp, att till varje pris sätta ”käppar” i hjulet för deras försök, är ju inte det lättaste att avgöra. I alla fall var de mycket glada över att kunna konstatera, ”att regeringen inte lyckats åstadkomma någonting under sin regeringstid”.

Annons

Att vi under en kort tidsperiod ökat invånarantalet med en mängd, som ingen kunna drömma om, är det ingen som nämner. Jag tycker i alla fall, att det är beundransvärt, att så många trots allt, under denna korta tid lyckats komma i arbete och fått bostad, trots sin okunnighet i svenska språket. Att ändå klaga på att det inte skett mer är helt oberättigat. Rom byggdes inte på en dag.

Även de invandrare, som inte har kommit i arbete, mycket beroende på språksvårigheter, har i alla fall fått ta del av våra förmåner och försäkringar och det arabiska språket, där det ingår många dialekter, har ju ställt krav på tolkar som även måste kunna svenska, så nog har det varit gott om bekymmer.

I Kristianstadsbladet den 6/11 säger den nya regionstyrelsens ordförande att ”det ekonomiska läget är så dåligt, att det behövs en Lyxfällan-skuldsanering” som har tre viktiga delar, att öka inkomsterna, minska utgifterna och sälja av föremål. Föremål förstår jag inte riktigt, såvida det inte gäller att privatisera en del av verksamheten och därigenom minska antalet tjänstemän i Regionen. De andra två är inte precis något nytt.

I sin första träff efter valet framkommer det att Alliansen under sin tid i opposition inte känt till hur kärvt det ekonomiska läget var, trots att delar av det nya styret fanns med redan före valet och att valrörelsen till största delen handlat om just skatter. Var fanns centerns representant då? Trots att ett av de främsta löftena, var att sänka skatten, så vill man efter valet höja den. Det får väl betraktas som ett stort svek mot väljarna. Börja istället spara med att slopa de tolv nya regionsråden tills ekonomin blir bättre.

Men nu till framtiden. Det är dags att sluta med allt groll inom partierna och koncentrera sig på vad som är bäst för de svenska medborgarna. Använd gärna vad man förr i tiden kallade för sunt förnuft. Börja samarbeta och om pengarna inte räcker till, får man väl prioritera. Till sist vill jag framhålla att ett välfärdssamhälle inte existerar, utan att gälla samtliga medborgare.

Torsten Lindell

Annons
Annons
Annons
Annons