Annons

Attack utan tanke på eget ansvar

Söndagens partiledardebatt visade en samlad attack på regeringen i allmänhet och statsministern i synnerhet. Något eget ansvar för sakernas tillstånd visades varken från Moderaterna eller Kristdemokraterna trots att dessa partier styr i de flesta kommuner och regioner i Sverige. Jag trodde att alla visste att kommunerna har ansvaret för äldrevården och regionerna för sjukvården. Vi har också kommunalt självstyre i Sverige, skriver Irene Ludvigsson, Kristianstad.
Politik • Publicerad 8 juni 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ebba Busch (KD) anklagade regeringen för att ha tillåtit smittspridning bland äldre.
Ebba Busch (KD) anklagade regeringen för att ha tillåtit smittspridning bland äldre.Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Tyvärr har detta faktum tydligen undgått Ulf Kristersson och Ebba Busch som visade en total oinsikt och skyllde bristerna inom dessa områden på regeringen. I moderatstyrda Stockholm har KD ansvaret för äldrevården – där också de allra flesta dödsfall har skett. Inte med ett kommatecken visade Ebba Busch någon ånger över att det gått så snett i Stockholm. Istället hade hon mage att anklaga regeringen för att "med berått mod" tillåtit smittspridning i landet. Kristersson upprepade i vanlig ordning "testa, testa!" Att det saknas provtagningspinnar i regionerna tycks han vara omedveten om.

”Åkesson borde efter tio år i riksdagen känna till att Tegnell är en statstjänsteman och inte kan avsättas.”

Vidare undrar jag var vår nye" epidemiolog" Jimmie Åkesson har inhämtat sina kunskaper om hur epidemier ska behandlas? Han visar i alla fall sin okunskap när det gäller det svenska systemet när han vill avsätta statsepidemiolog Anders Tegnell. Åkesson borde efter tio år i riksdagen känna till att Tegnell är en statstjänsteman och inte kan avsättas. Vidare borde Åkesson också känna till att Tegnell är budbärare av Folkhälsomyndighetens ställningstagande. Man kan bara konstatera att okunskapen är stor inte bara hos M och KD utan även SD uppvisar prov på detta.

Annons

Nu har regeringen sett till att Socialstyrelsen ska hjälpa regionerna med infrastrukturen och tillskjutit medel för detta. Man kan undra varför de moderatledda kommunerna inte lyder sin partiledare och börjar testa i större omfattning. Fråga dem Kristersson!

”Det skrämmer mig att vi har en opposition som är så totalt avsaknad av självinsikt.”

Hela forna Alliansen bär ansvar för att det under deras regeringsperioder skedde skattesänkningar och minskade anslag till kommunerna och regionerna vilket fått till följd hur det ser ut i äldreomsorgen och sedan 1990-talet har avvecklingen av våra beredskapslager fortsatt. Det skrämmer mig att vi har en opposition som är så totalt avsaknad av självinsikt.

Statsminister Stefan Löfven (S), Anders W Jonsson (C) och Jonas Sjöstedt (V) efter partiledardebatten om corona i SVT:s Agenda.
Statsminister Stefan Löfven (S), Anders W Jonsson (C) och Jonas Sjöstedt (V) efter partiledardebatten om corona i SVT:s Agenda.Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Företrädarna för forna Alliansen i allmänhet och KD i synnerhet uppförde sig som en skock skällande vildhundar. Jag är därför glad att vi har en statsminister som lyckas behålla lugnet och peka på samförstånd och samarbete. Så bör en äkta statsman agera! I synnerhet i svåra tider.

Irene Ludvigsson

Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons