Annons

Barnlängtande får vänta på assisterad befruktning

Kvinnor som börjar närma sig åldersgränsen vid 40 riskerar att helt gå miste om chansen att få hjälp att skaffa barn, om de inte har råd att köpa sig förbi kön via en privatklinik.
Socialdemokraterna • Publicerad 6 december 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att få skaffa barn ska inte vara en klassfråga.”
”Att få skaffa barn ska inte vara en klassfråga.”Foto: Gorm, Kallestad

Reproduktionsmedicinskt centrum (RMC), som ansvarar för behandlingar med assisterad befruktning i Skåne, har varnat för att det nu inte ens är lönt att för en kvinna ställa sig i hon är över 38 år gammal.

Huvudorsaken till de långa väntetiderna är brist på donerade spermier. Under våren har denna brist varit så akut att man för första gången varit tvungen att stoppa behandlingarna helt. Under sommaren har de kunnat återupptas, men väntetiderna är fortfarande ovanligt långa. Om inte regionen lyckas rekrytera fler donatorer lär det förbli så. Risken är att situationen till och med förvärras ytterligare.

Anna-Lena Hogerud (S).
Anna-Lena Hogerud (S).Foto: Clifford Johansen
Annons

Därför lämnade vi socialdemokrater redan i september förra året in ett så kallat initiativärende, där vi föreslog en handlingsplan för att korta väntetiderna. Tyvärr avvisades det av det borgerliga regionstyret. I sitt beslutsförslag valde de att fokusera på allt som Region Skåne inte råder över. Till exempel att många patienter kommer till Skåne från andra regioner, där väntetiderna är ännu längre. Eller att regionen sedan en lagändring 2019 måste konkurrera med privatkliniker om donatorer.

”Nog borde det vara möjligt att öppna mindre filialer för spermiedonation på fler platser i Skåne? Kanske skulle man till och med kunna tänka sig mobila lösningar.”

Vi tycker att det vore mer konstruktivt att fokusera på sådant som vi faktiskt kan påverka. Istället för att uppgivet konstatera att det är tråkigt att andra regioner inte gör mer för att korta sina väntetider så skulle vi kunna arbeta aktivt för att locka fler donatorer till RMC.

Vi skulle till exempel kunna pröva nya vägar att nå ut med information. Under pandemin har vi sett prov på den kompetens som det finns inom detta område i regionen. Kanske skulle den kunna komma till användning även här.

Det finns heller inget som säger att donatorer bara ska kunna tas emot på en plats i regionen. Troligtvis skulle vi kunna nå fler potentiella donatorer om vi inte krävde att alla skulle behöva ta sig till RMC i Malmö.

Nog borde det vara möjligt att öppna mindre filialer för spermiedonation på fler platser i Skåne? Kanske skulle man till och med kunna tänka sig mobila lösningar. Det här är frågor vi ville att förvaltningen skulle titta närmare på. Men Alliansen stoppade det.

Vi har inget emot att det finns privata kliniker som erbjuder assisterad befruktning till dem som av olika skäl inte vill eller kan vänta. Men den som söker sig till dem måste vara beredd att lägga ut tiotusentals kronor för att få hjälp.

För den som dessutom behöver IVF-behandling kan prislappen landa på över 100 000. Det är många barnlängtande kvinnor och par som inte har de pengarna. Det är dem Alliansen sviker när de inte ens vill utforska möjligheterna att korta köerna i den offentliga vården.

Det duger inte att rycka på axlarna och hoppas att någon annan ska lösa det här problemet åt oss. Region Skåne kan göra mer. Låt oss börja där. Att få skaffa barn ska inte vara en klassfråga.

Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons