Annons

Bekämpa rasismen i det socialdemokratiska partiet

Tre socialdemokrater, Ewa Pihl Krabbe, Ulrika Tollgren och Therese Sturesson, skriver i en debattartikel (221222) i Kristianstadsbladet, avseende en Sverigedemokratisk lokalpolitiker: ”Som vit man verkar han stå över alla anklagelser om fiffel och vandel.”
Politik • Publicerad 13 januari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är besynnerligt att se företrädare för ett parti som tar avstånd från SD för att det är rasistiskt, använda ett rasistiskt uttryck i sin kritik av en företrädare för SD.
Det är besynnerligt att se företrädare för ett parti som tar avstånd från SD för att det är rasistiskt, använda ett rasistiskt uttryck i sin kritik av en företrädare för SD.Foto: Pontus Lundahl/TT

Uttrycket ”vit man” är, likt n-ordet, ett groteskt generaliserande, nedvärderande, stigmatiserande uttryck med hudfärg som grund för stigmatiseringen. Det är ett rasistiskt uttryck.

Det är besynnerligt att se företrädare för ett parti som tar avstånd från SD för att det är rasistiskt, använda ett rasistiskt uttryck i sin kritik av en företrädare för SD. Man påminns om ramsan: ”Den som sa't han va't”.

Annons

Det kan verka som att jag blott anmärker på ett i hastigheten förlupet ord. Men en av den svenska socialdemokratins främste företrädare, Olof Palme, sade så här 1965: ”Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet... Därför ligger fördomen alltid på lur... Den kan blossa ut i ett stickord, en obetänksam replik, en nedrighet i det lilla.” Ett kanske obetänksamt ord röjer en underliggande rasistisk attityd och bidrar till att normalisera rasism.

”Det socialdemokratiska partiet bör uttala sig mot all form av rasism i partiet, även den som kommer till uttryck i till synes förlupna ord.”

Socialdemokratin är ett parti som byggde på den demokratiska socialismen, där förståelsen av samhället hämtades från en marxistisk materialism. Där finns ingen plats för hudfärg. Tvärtom, så har socialdemokratin bekämpat rasism. Själv fick jag erfara detta som barn när jag såg min farmor, som lärde mig den socialdemokratiska praktiken, dricka kaffe med sin väninna från jobbet. Väninnan bar aldrig kortärmat, ty, som det sades, hon hade ett nummer ingraverat på en av sina armar.

Det socialdemokratiska partiet bör uttala sig mot all form av rasism i partiet, även den som kommer till uttryck i till synes förlupna ord. Det bör också sätta de tre debattörerna på skolbänken så att de kan lära sig om den materialistiska samhällssynen. Partiet måste bekämpa varje uttryck av rasism, stort som litet, på det att rasismen inte normaliseras.

Det skall också noteras att Kb/NSk:s redaktör inte refuserade insändaren med sitt rasistiska uttryck. Tidningen gör därmed den nytta som fria media skall göra, att blottlägga värderingar i samhället, och, i detta fall, i ett förment icke-rasistiskt parti.

Rasismen skall bekämpas, varhelst den visar sig. Om socialdemokratin inte bekämpar rasismen inom sig själv, kommer den inte att ha någon trovärdighet i det som den tidigare åtog sig som en av sina historiska uppgifter, att gå i främsta ledet i kampen mot rasism. Socialdemokratin måste befria den röda fanan från de bruna lössen.

Sven-Olof Yrjö Collin, Öllsjö, tidigare ordförande i SSU-Frihet i Lund

Annons
Annons
Annons
Annons