Annons

Bidragspengarna kommer från den vanlige bilisten

Bilen är den nya mjölkkon som beskattas högt. Orimligt tycker skribenten som också tar upp att de svenska vägarna är i dåligt skick och undrar vad man får för skattepengarna.
Skatter • Publicerad 3 juni 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De svenska vägarna är dåligt underhållna..
De svenska vägarna är dåligt underhållna..Foto: Lars Johansson

Jag och min fru har en dieselbil, en Volvo V70. Idag (8/5) kostade dieseln 16 kronor och 34 öre. Jättedyrt för pensionärer, barnfamiljer och alla andra som har vanliga bilar. Nu ska vi och alla andra som i många fall är tvingade att köra bil, då kollektivtrafiken är under all kritik för oss som bor på landsbygden, betala en nota som flertalet av de politiska partierna är överens om.

Politiker av diverse partitillhörighet är ute på ett plundringståg och har hittat en mjölkko, bilen. Den ska beskattas ännu mer. Miljöaspekterna har blivit argumentet när bestraffningarna satts i verket. Då har man hittat bränslet. Här finns pengar att hämta. Att man sedan vränger sig med miljöaspekter är för mig nonsens. Det blir som en dåres försvarstal, när jag i samma stund tänker på hur miljövänligt det var när Gustav Fridolin åkte flyg från Bromma till Arlanda.

”Lappade och lagade vägar, gropar här och var, stora vattenansamlingar då det regnar. Skrämmande!”
Annons

Jag läste en artikel från 2018 där det bevisades att vi för varje liter diesel betalar 49,6 procent i skatt till staten. Skrämmande!

För en Volvo v70 diesel betalar vi 3 606 kronor i skatt/per år. Inom familjen finns det en Skoda Superb Combi som drivs med 95-oktanig bensin. Den kostar dryga 1 400 kr/år i skatt. 2 000 kronor mindre/år än vad vår Volvo v70 diesel kostar. Skrämmande!

Till saken hör även frågan: Vägarnas beskaffenhet i vårt land. Under all kritik. Lappade och lagade vägar, gropar här och var, stora vattenansamlingar då det regnar. Skrämmande!

Rimlig skatt ska vi självfallet betala. När det gäller vad vi får tillbaka om vi bland annat tittar på våra vägar är nästan noll och intet. Skrämmande!

”Visst ska vi värna om miljön. Det tycker säkert alla. Men politiker är idag riktigt korkade. Bidrag till elbilar och elcyklar det i ifrågasätter jag.”

Den tunga trafiken från bland annat Baltikum och länder utanför Sverige är med och kör sönder våra vägar. Denna trafik betalar inte en enda krona för att köra genom Sverige. Men så fort vi kommer söderut, till Tyskland och andra länder får vi betala avgifter på vissa vägar. Och det får den tunga trafiken från Sverige också göra. Att komma till Sverige och köra, kostar inte en enda krona. Skrämmande!

Visst ska vi värna om miljön. Det tycker säkert alla. Men politiker är idag riktigt korkade. Bidrag till elbilar och elcyklar det i ifrågasätter jag. Var och en ska betala för sig. Vi ska inte vara med och betala Tesla-bilar eller andra bilar som till viss del går på el.

Vi som har ”vanliga” bilar får stå för fiolerna. Bidragspengar kommer från den vanliga bilisten! Om jag och min fru kör 1 500 mil/år kammar staten in minst 15 000 kronor. Bra att ha till att subventionera så kallade miljövänliga alternativ. Skrämmande!

Det är dags att säga ifrån nu, det får vara nog.

Morgan Wagerfors

Fjälkinge

Annons
Annons
Annons
Annons