Annons

Bli granne med kärnvapen på Österlen

Drömmer du om sommarhus på idylliska Österlen med närhet till bokskogar och milsvida stränder måste du väga in en faktor till: risken att bli granne med förråd av amerikanska kärnvapen.
Nato • Publicerad 29 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna varnar för USA:s kommande stora befogenheter på svensk mark. På bilden en demonstration i Göteborg  mot svenskt Nato-medlemskap, militärövningen Aurora 23 och kärnvapen på svensk mark arrangerad.
Skribenterna varnar för USA:s kommande stora befogenheter på svensk mark. På bilden en demonstration i Göteborg mot svenskt Nato-medlemskap, militärövningen Aurora 23 och kärnvapen på svensk mark arrangerad.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den 5 december i fjol undertecknade Sveriges och USA:s försvarsministrar det så kallade DCA-avtalet som tillåter att USA får fri tillgång till 17 (sjutton) områden i Sverige. Ett av dem finns på Österlen – på Ravlunda skjutfält.

Avtalet ger grönt ljus för utplacering av amerikanska trupper och den utrustning de behöver. De får också rätt till tillfartsvägarna. I motsats till Danmark, Norge, Finland och Island har Sverige inte förbjudit utplacering av kärnvapen på de områden som landet nu överlåter åt USA. Eftersom Sverige inte kommer att ha någon inspektionsrätt kan ingen veta vad som placeras på Ravlundafältet eller något av de andra 16 områdena som i princip blir amerikanska enklaver. Befälhavaren blir amerikansk och överbefälhavare den amerikanske presidenten. Denne kan under nästa mandatperiod komma att heta Biden men likaväl Trump.

Annons

För de USA-medborgare som ska husera och agera här kommer amerikansk lag att gälla, såväl för soldater som anhöriga och entreprenörer. Det bör nog alla med husdrömmar också känna till och betänka vad det kan innebära.

Erfarenheter från andra grannskap till USA-baser i världen är inte enbart positiva, i synnerhet inte för kvinnor. Nu är det fortfarande möjligt för Sveriges riksdag att säga nej till avtalet, även om det undertecknades innan de folkvalda fick säga sitt i frågan och de därmed ställs inför fullbordat faktum. Remissrundan är omfattande, liksom avtalstexten, och löper till den 25 mars. Simrishamns kommun och Länsstyrelsen i Skåne är remissinstanser men alla kan skriva en så kallad spontanremiss. För dig som hyser planer på husköp på Österlen kan det vara lönt att komplettera husbesiktningen med en remissinlaga till regeringen. Kanske kan mäklarna ge tips om bra formuleringar för dig som varken vill ha amerikanska soldater eller kärnvapen som granne.

Kerstin Dahlberg

Maglehem

Lars Linnersten

Lund och Juleboda

Karin Brag

Brösarp

Ingemar Gustafsson

Brösarp

”Nu är det fortfarande möjligt för Sveriges riksdag att säga nej till avtalet, även om det undertecknades innan de folkvalda fick säga sitt”
Annons
Annons
Annons
Annons