Annons

Böcker och konst ger glädje och nya insikter

En nedläggning av Österängs biblioteksfilial skulle isolera många människor inom kommunen. Biblioteket har dessutom sitt uppdrag som skolbibliotek, skriver Karin Wibe D'Hertefeldt som bor på Österäng sedan 30 år.
Besparingar • Publicerad 15 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Helena Landstedt/TT

Det finns olika anledningar till att man besöker biblioteket. Här är några:

Att låna böcker.

Annons

Läsa dagstidningen.

Låna kopiator.

Låna dator och arbeta självständigt.

Kolla efter nyinkomna böcker.

Delta i bokcirkel

Biblioteket är livsviktigt! Egentligen borde bibliotekets roll utökas.

På Österängs bibliotek visas konstutställningar. Lokala konstnärer, välkända av många, visar sina konstverk. Efterföljs av amatörer, välkända inom sina grupper. Alla väljer vilken tidpunkt de önskar ställa ut – och hur länge. Uppmärksammas konstutställningarna? Det beror på vem som ställer ut. En känd konstnär drar alltid sin publik. En lokal amatör drar sin publik: familjemedlemmar, skolkompisar, arbetskollegor, kurskamrater.

Jag bor på Österäng sedan 30 år, och arbetar ideellt med konstutställningarna sedan tio år. Böcker och konst hör ihop, de ger oss glädje och nya insikter. Ibland måste vi göra omprioriteringar i livet och under vägen behöver vi biblioteken.

Andra aktiviteter är författarbesök, lyrik- och musikafton, föredrag om örter. Det går att i genomföra i det lilla formatet. Biblioteksfilialen kan inte läggas ner! Utbuden på biblioteket måste breddas och marknadsföras!

Karin Wibe D'Hertefeldt

pensionär

Annons
Annons
Annons
Annons