Annons

Bostadsbristen löser vi genom enklare regler – inte subventioner

Sverige ska vara ett möjligheternas land, där man kan flytta dit man får jobb eller ska studera. Man ska kunna uppfylla drömmen om ett eget boende. Men det är svårt för många idag. Den svenska bostadsmarknaden är inte rättvis.
Byggande • Publicerad 9 februari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Drömmen om en egen bostad ska vara lättare att uppnå.
Drömmen om en egen bostad ska vara lättare att uppnå.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Den förra rödgröna regeringen hade åtta år på sig att underlätta för alla som drömmer om eget boende. Men inget skedde. Inte minst ser vi det lägsta småhusbyggandet på 100 år, trots att det är en av de mest eftertraktade boendeformerna. I andra EU-länder är småhusbyggandet betydligt högre.

Det är inte konstigt att många vill bo i småhus. Mitt hem är min borg, lyder ett gammalt talesätt. Det är viktigt att känna sig trygg hemma, inte minst i osäkra tider, med hög inflation och krig i närområdet.

Annons

Att äga sin bostad ger både trygghet och frihet. På längre sikt är ett eget ägt boende också ett billigare alternativ än att hyra. Vi vill göra det lättare att spara ihop pengar till kontantinsatsen till den första egna bostaden.

Den svenska bostadsmarknaden saknar både bostäder och marknad. Det är mycket dyrare att bygga hus i Sverige än i våra grannländer och svårt att komma in på bostadsmarknaden. Det visar att systemet inte fungerar.

”En pusselbit är att bygga mer. Därför är det viktigt med inriktningen i budgetpropositionen är att det ska bli enklare att bygga nytt genom ökad planberedskap, mer byggbar mark samt regelförenklingar.”

Bristerna drabbar de mest utsatta. Ett välfärdsland som Sverige ska inte behöva ha 44 000 barnfamiljer som lever i trångboddhet och med ekonomisk utsatthet. Samtidigt så är det ungefär 150 000 hushåll som bor i andra, tredje, fjärdehandslägenheter och över 30 000 personer som lever i hemlöshet.

Nu har vi fått ett maktskifte och en liberal och borgerlig regering som kan ta itu med samhällsproblemen på riktigt. Återupprätta arbetslinjen och stärka elförsörjningen långsiktigt. Det är bra för Sverige och för alla som strävar efter drömmen om en egen bostad.

Liberalerna vill öppna bostadsmarknaden, förenkla reglerna och öka konkurrensen. Då kan fler känna friheten av att ha ett eget hem. Vi menar att det är dags att tänka nytt kring boende. En pusselbit är att bygga mer. Därför är det viktigt med inriktningen i budgetpropositionen är att det ska bli enklare att bygga nytt genom ökad planberedskap, mer byggbar mark samt regelförenklingar.

De röda lockropen från partierna till vänster kommer inte underlätta för hushållen som drömmer om en bostad. Bidragssatsningar och subventioner har inte fungerat. Det kommer bara cementera de senaste årtiondenas problem. Samma politik som skapat djupa klyftor.

Nu måste vi sluta lägga sten på börda för alla strävsamma familjer. Förenkla byggandet och underlätta sparandet. Det ska löna sig att plugga, arbeta och göra rätt för sig. Drömmen om en egen bostad ska vara lättare att uppnå.

Jakob Olofsgård, bostadspolitisk talesperson Liberalerna

Agneta Olsson Enochsson, gruppledare Liberalerna i Hässleholm

Annons
Annons
Annons
Annons