Annons

Bromöllainvånarna blir fattigare och styret står och tittar på

För varje dag som går blir Bromöllaborna fattigare och fattigare. Stigande priser pressar våra invånare och lågkonjunkturen har kopplat grepp om samhällsekonomin. Då väljer Jenny Önnevik (S) och Filip Persson (SD) att prioritera kommunens egna behov hellre än sina invånares.
Bromöllapolitik • Publicerad 30 november 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bromöllas invånare blir fattigare och de styrande gör inget för att förbättra läget, säger skribenterna.
Bromöllas invånare blir fattigare och de styrande gör inget för att förbättra läget, säger skribenterna.

Styrets ledare är förtroendevalda av sina invånare och då anser vi att de måste ha deras välbefinnande i fokus och inte som nu låta sitt eget behov gå före. Denna utveckling måste vändas för att vi ska kunna läka förtroendet till såväl politik som till våra lokala politiker.

Enligt bedömningar har Sverige i år näst lägst tillväxt i EU och ekonomin förväntas krympa.

Annons

Inflationen är hög och svenska hushåll kommer att få leva med bestående höga priser. Väldigt många ser marginalerna försvinna. Jämfört med för ett år sedan är bensinen dyrare och vi har högre hyror och boräntor –falukorven är dyrare. Fler än tidigare behöver hjälp med att få mat för dagen.

Vi ser en välfärdskris och vi ser ett behov av att effektivisera våra offentliga verksamheter inom alla områden. Genom detta kan kostnadsutvecklingen för våra invånare bromsas och på sikt kan det bli möjligt för dem att få behålla lite i sin plånbok.

För att möta detta har nu Socialdemokrater och Sverigedemokrater i Bromölla kommit överens om och föreslagit att kommunens invånare ska få en ökad VA-avgift på förbrukningen av vatten med över 50 procent, från den 1 januari 2024. När socialdemokraterna på nationellt plan talar väl om reformer som ska ge en positiv effekt direkt i plånboken för vanligt folk så talar Social- och Sverigedemokrater i Bromölla om att de istället ska tömma innehållet i Bromöllabornas plånböcker.

De styrande i Bromölla väljer en annan väg att komma tillrätta med kostnadsökningarna, de för över dem till sina invånare genom ökade avgifter. Observera att detta beslut har tagits av styret utan att de ens har blivit presenterade en budget från bolaget. Styret i Bromölla prioriterar höga skatter och höga avgifter vilket torde vara märkligt då de vill förmedla ett budskap och en bild till omvärlden att vi är en attraktiv kommun att investera sin framtid i.

Önnevik och Persson prioriterar sina egna behov istället för att göra det arbete som krävs för att komma tillrätta med kostnadsökningarna. De smiter från ansvaret och det är inte heller ansvarsfullt inför kommande generationer som måste betala skulderna.

Bromöllaborna får betala ett högt pris för att styret inte gör det som krävs. Stora underskott i verksamheten räddas i år av ökade skatteintäkter och en stor mängd extrariktat stöd, som vi får ifrån andra kommuner.

Vi har idag ett styre som tillsammans med SD väljer att inte ta sitt ansvar och som nu skuldsätter framtida generationer. Ett styre som inte klarar av att ta det ansvar som krävs i en svår tid, åtminstone är den det för kommunens invånare.

Hanne Kattem

Joachim Bengtsson

Mikael Efverman

Annons

Tre liberalkonservativa Moderater i

Bromölla

Annons
Annons
Annons
Annons