Annons

Bromöllapolitikerna utan intresse för miljön?

Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla skickade i februari ut frågor inför valet till alla de politiska partierna i Bromölla.
Miljö • Publicerad 10 juni 2022 • Uppdaterad 13 juni 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla ställde frågor till politikerna i Bromölla, men efter två månader hade man bara fått svar från två.
Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla ställde frågor till politikerna i Bromölla, men efter två månader hade man bara fått svar från två.Foto: Pontus Lundahl/TT

Huvudfrågan var om partierna var beredda att ändra kommunens organisation och administration så att miljö- och naturvårdsfrågor får tillräckliga resurser och uppmärksamhet. Bakgrunden är att Bromölla kommun under förra året sagt upp sin kommunekolog och hamnat nästan sist i Miljöbarometerns årliga mätning av kommunernas miljöarbete (plats 286 av 290).

Partierna fick två månader på sig att svara för att de skulle ha gott om tid att tänka genom sina svar. Resultatet var med ett undantag sorgligt. Sex partier: M, KD, C, SD, V och Alternativet svarade över huvud taget inte!

Annons

Liberalernas Susanne Bäckström svarade visserligen på några av frågorna men hävdade märkligt nog att miljöfrågorna kommer att få större betydelse när man sagt upp kommunekologen. ”Eftersom vi i Samverkan för Bromölla anser att miljöpolitiken bör genomsyra hela förvaltningen vill vi inte se en person som har ett splittrat fokus (som det varit nu) utan betydligt viktigare att MILJÖ-området får en större legitimitet och då blir en naturlig del av allas verksamheter.”

”Att sex politiska partier överhuvudtaget inte svarade på frågorna tyder inte på att Bromölla kommun fokuserar på miljön!”

Detta kan låta bra, men vi i Naturskyddsföreningen tillåter oss att tvivla på detta tills vi får se att politikerna i Bromölla kommun verkligen arbetar med och tar ansvar för att skydda kommunens natur och miljö! Att sex politiska partier överhuvudtaget inte svarade på frågorna tyder inte på att Bromölla kommun fokuserar på miljön!

Dock finns det ytterligare ett parti som svarat desto positivare på våra frågor: Miljöpartiet. MP vill att man ska gå tillbaka till att ha nämnder och miljökontor, att man ska återbesätta tjänsten som kommunekolog och att man ska anställa en miljöhandläggare. MP vill att Ivösjökommitténs arbete ska fortsätta och att man också ska inrätta ett naturvårdsråd för att samarbeta om naturvårdsfrågor inom hela kommunen. MP vill också ha fler laddplatser för elfordon, ett tankställe för biogas, solceller på kommunala byggnader, fler cykelvägar, med mera.

Naturskyddsföreningen hoppas nu att kommunalpolitikerna i Bromölla bättrar sig. Kommunens organisation måste förändras så att man tar miljö – och naturvårdsfrågorna – på allvar!

Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

Rune Stenholm Jakobsen

Christer Neideman

Ola Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons