C: Kristianstad ska stå väl rustat för framtiden

Ibland har man som politiker vind i seglen från riksplanet och ibland det motsatta, skriver Lena Holst, Centerpartiets gruppledare i Kristianstad om "Annie Lööf-effekten" som gett partiet i Kristianstad en uppgång på 2 procent enligt opinionsmätning.
Publicerad 15 januari 2018 • Uppdaterad 17 januari 2018
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerledaren Annie Lööf är en starkt lysande politiker, menar insändarskribenten
Centerledaren Annie Lööf är en starkt lysande politiker, menar insändarskribentenFoto: Anders Wiklund/TT

Ledarskribenten Carolin Dahlman har rätt, Oprah Winfrey är en förebild för politiken. Hennes passion och styrka är äkta och berörande.

Annie Lööf är en starkt lysande politiker. Det är mycket tack vare henne som Centerpartiet gått upp cirka 2 procent i Kristianstad sedan valet 2014 enligt opinionsmätning hos Ipsos.

Matti Stenrosen på Kristianstadsbladet testade mig i en intervju nyligen och frågade om uppgången var en ”Lena Holst-effekt”, och naturligtvis är det i dagsläget en ”Annie Lööf-effekt”. Ibland har man som politiker vind i seglen från riksplanet och ibland det motsatta.

Varför antog jag då möjligheten att bli gruppledare för Centerpartiet för ett år sedan? Nu säger jag något som kan anses både naivt och starkt – jag vill vara med och rädda världen.

Miljöfrågorna är de frågor som i det långa perspektivet måste lösas. För att inte Kristianstad skall svämmas över av vatten, för att inte stränderna ska försvinna, för ett renare vatten från våra reningsverk, för fossilfritt drivmedel på vår flygplats, för att säkra framtida livsmedelsförsörjning med att skydda åkermark från exploatering. Grön tillväxt med miljöansvar.

I det korta perspektivet har vi även andra utmaningar. Vi behöver ett tryggare Kristianstad. Här instämmer jag i mullret underifrån, det är inte acceptabelt med ligor som stjäl och gör inbrott, ungdomar som terroriserar bostadsområden, otrygghet som breder ut sig.

Denna fråga är komplex, polisens ansvar måste polisen sköta, här har vi nu äntligen fått besked om fler poliser till Kristianstad. Självklart görs det mycket förebyggande arbete i kommunen och mer kommer att göras.

Vilans Fritidsgård nära Charlottesborg öppnade igen alldeles nyligen, ungdomar i kommunen som går i 7:an får träffa räddningstjänst och polis med flera under en dag för att se och få en ökad förståelse för deras viktiga uppdrag, kameraövervakning finns på många skolor för att undvika skadegörelse, man har ordningsvakter och ansöker om tillstånd för kameraövervakning i centrum.

När det gäller ungdomar som terroriserar bostadsområden, efterlyser jag mer föräldraansvar. Föräldrar som ser efter sina ungdomar och som nattvandrar på helgerna. Även att man vågar tipsa polisen om skadegörelse med mera är en viktig pusselbit för att komma tillrätta med problemet. Man ska kunna känna sig trygg i hela Kristianstad.

Centerpartiet är ett alliansparti. Våra valfrågor och valprogram för Kristianstad håller som bäst på att formuleras. Här lyssnar vi av våra medlemmar och den allmänna stämningen i kommunen.

Vårt mål är ett Kristianstad väl rustad för framtiden och som alla medborgare – oavsett om man bor på Gamlegården, i Åhus eller i Rickarum – kan vara stolta över.

Lena Holst

gruppledare Centerpartiet Kristianstad