Annons

C stolta över bättre regler för strandskyddet

Tidöpartierna har nu bestämt sig för att strandskyddet ska reformeras. Det som Centerpartiet fick igenom i januariavtalet men som Tidögänget då röstade ner.
Strandskydd • Publicerad 28 december 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Strandskyddsfrågor kan hamnat i domstolen. C är nöjda med de nya reglerna, skriver de i sin insändare.
Strandskyddsfrågor kan hamnat i domstolen. C är nöjda med de nya reglerna, skriver de i sin insändare.Foto: Charlotta Bäckström

Det är bra att de tagit sitt förnuft till fånga, men det är också det yttersta beviset på att regeringen och SD väljer politiskt spel i stället för viktiga reformer som underlättar för människor och företag på landsbygden.

Centerpartiets förslag till lättnad av strandskyddet hade trätt i kraft 1 juli 2022. En förändring som hade gjort det enklare för människor att bo, bygga och arbeta i gles- och landsbygd.

Annons

Dagens lagstiftning drabbar inte bara bonden som inte får bygga ut gården på grund av att den nya fastigheten kommer ligga för nära en torkad bäck, det drabbar nybyggnation, utveckling och tillväxt för alla människor och företag som råkar leva nära Sveriges kuster och sjöar.

Problemet var bara att Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna valde att alliera sig med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och fällde förslaget. Redan då var det många borgerliga väljare som undrade vilka skäl de faktiskt hade för sitt agerande. Men nu vet vi vad det berodde på, nämligen maktutövning och politiskt spel.

Centerpartiet är stolta över överenskommelsen som nåddes tillsammans med S och MP förra mandatperioden. Det är ett färdigutrett förslag som kombinerade miljöhänsyn, kommunalt självbestämmande och flera viktiga regelförenklingar. Det behöver inte utredas mer. Lägg fram Centerpartiets färdiga förslag till riksdagen så kan vi reformera strandskyddslagstiftningen så snabbt som möjligt.

Daniel Bäckström (C)

Landsbygdspolitisk talesperson

Stina Larsson (C)

Riksdagsledamot Skåne

Jonny Cato (C)

Riksdagsledamot Skåne

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons