Annons

Då krävs det att politiker släpper 90-talsskräcken

Sverige har många problem som kan lösas på enklaste sätt, det vill säga investeringar i samhället, skriver debattören.
Samhälle • Publicerad 8 april 2022 • Uppdaterad 12 april 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Samhället förlorar på privatiseringar av arbetsförmedlingen, skriver debattören.
Samhället förlorar på privatiseringar av arbetsförmedlingen, skriver debattören.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Då krävs det att politiker släpper 90-talsskräcken annars kommer det inte gå att lösa de problem som finns i samhället.

Partier och ungdomsförbund med sin härkomst på höger- eller mittenkanten debatterar likadant idag gällande samhället trots att lärdomen borde vara tuffare efter 90-talskrisen. Det har rapporterats om hur Sverige fått en ökande barnfattigdom, fattigpensionärerna har blivit fler eller att fler har utförsäkrats från Försäkringskassan. I grunden ligger det en rädsla som 90-talet skapat, men som lever än idag. Det får nu vara nog med besparingar på samhället annars kommer Sverige inte bara se mer hat mot staten utan konspirationsteorierna kommer bli fler men även utsattheten kommer öka.

Annons

De senaste frågorna som varit på tapeten handlar om det svenska försvaret där regeringen har bestämt att två procent av BNP ska läggas på försvaret. Denna satsning skapar inte enbart jobb och möjligheter men visar hur Sverige måste investera i samhället. Denna satsning på försvaret ska betalas något sätt. Då är det rätt att de som har bättre ekonomi betalar beredskapsskatten, oavsett vad höginkomsttagare tycker så är de en del av samhället och måste bidra inte bara till det militära försvaret utan också civilförsvaret samt totalförsvaret.

”Försvaret är inte den enda delen som det måste satsas på utan det handlar om att hjälpa dem som har det tuffast i samhället.”

Försvaret är inte den enda delen som det måste satsas på utan det handlar om att hjälpa dem som har det tuffast i samhället som fattiga, sjuka, hemlösa, arbetslösa med flera andra grupper. Då krävs investeringar, inte bantning av staten. Ett exempel är arbetsförmedlingen som föreslagits privatiseras alltmer men det som verkligheten visar på är att samhället förlorar på privatiseringar av denna myndighet. Till exempel Australien som gjorde det: färre kom i arbete och staten gick ekonomiskt back. Liknande exempel finns gällande sjukvården, äldrevården, arbetsmarknaden, skolan och andra områden.

Axplock vad samhället behöver:

*höginkomsttagare ska betala mer till samhället genom progressiv fastighetsavgift (skatt).

*privatiseringar av samhället stoppas.

*vinster i välfärden förbjuds.

*större satsning på de som är mest ekonomiskt utsatta i samhället istället för de rikaste.

*statliga investeringar i samhällets skola, bostäder, arbetslösa.

*ta bort alla jobbskatteavdragen.

*ta bort inhumana regleringsbrev.

Annons

Det ska vara slut med 90-tals psyken som präglat Sverige under lång tid istället för att fokuset ska vara att banta staten ska fokuset vara att investera i staten indirekt med samhället. Trots att politiska högern inte kommer släppa denna syn på ekonomin så borde det vara dags för högern att lyssna på nationalekonomer som kan sitt arbete istället för lobbyorganisationer, till exempel Timbro.

Ted Sylwan Nilsson (SSU, S och Reformist i Kristianstad)

Annons
Annons
Annons
Annons