Annons

Dags att hedra Huaröds kulturbärare

Hög tid för Kristianstads kommun att hedra Katja Geigers, Margot och Carl-Adam Nycops och Mats Rondins gärningar, skriver Aldo Iskra, ordförande i Huaröds byalag.
Huaröd • Publicerad 3 mars 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Katja of Sweden, Katja Geiger.
Katja of Sweden, Katja Geiger.Foto: Lasse Ottosson

Under mitten av 1800-talet växte prästsonen Georg Karlin upp i Huaröd. Engagemanget för hembygden och konstslöjden bidrog till att Karlin, tillsammans med andra, grundade Kulturen i Lund, han var dess förste chef. Kulturen har ett såväl nationellt som internationellt renommé. Karlin har en väg uppkallad efter sig i Huaröd.

På Kulturen, i år, firades hundraårsdagen av Katja Geigers (Katja of Sweden) födelse med en utställning om hennes gärning som designer, främst av dammode. Geiger levde och arbetade i Huaröd under decennier. Företaget Katja av Sweden grundades i Huaröd 1953. Allmogekulturen var en av hennes inspirationskällor. Ingen plats i Huaröd är uppkallad efter henne.

”Det finns fler personer att nämna med anknytning till Huaröd, personer som har kärleken till hembygden gemensam och som bidragit på ett tydligt sätt till det svenska kulturlivet.”
Annons

Margot och Carl-Adam Nycop kom att prägla den offentliga debatten i Sverige under mitten av 1900-talet. Margot verkade som journalist och författare med fokus på hälso- och kostfrågor. Även Carl-Adam var verksam inom media, som journalist, författare och chefredaktör för tidningen Se. Han var med att grunda Expressen. Paret bodde i Huaröd under flera år. Ingen plats i Huarödsbygden ärar deras minne.

Cellisten och dirigenten Mats Rondin satte Huaröd på den internationella musikkartan med bildandet av Huaröds kammarorkester. Återkommande hölls konserter på Isidors kulle, strax utanför byn, där familjen Rondin hade sin bas. Den 21 september i år, skulle Rondin fyllt 60 år. Ingen plats i Huaröd bär hans namn.

Mats Rondin under en konsert med Huaröds kammarorkester på Bäckaskogs slott.
Mats Rondin under en konsert med Huaröds kammarorkester på Bäckaskogs slott.Foto: unknown

Det finns fler personer att nämna med anknytning till Huaröd, personer som har kärleken till hembygden gemensam och som bidragit på ett tydligt sätt till det svenska kulturlivet. De som presenteras ovan är de mest namnkunniga. De är samtliga avlidna.

Margot Nycop och hunden Maximillian III utanför huset i Huaröd 1985.
Margot Nycop och hunden Maximillian III utanför huset i Huaröd 1985.

Med tidigare och nuvarande Huarödsbor har Kristianstads kommun ett föredömligt exempel på landsbygdens betydelse för den svenska kulturens kontinuitet och utveckling. Huaröds byalags årsmöte uppmanar kommunen att återkomma med förslag om namngivning av offentliga platser i Huaröd som hedrar Katja Geigers, Margot och Carl-Adam Nycops och Mats Rondins gärningar.

Aldo Iskra

ordförande, Huaröds byalag

Annons
Annons
Annons
Annons