Annons

Dags att höja rösten kring planbristen i Hässleholm

Då var vintersäsongen här igen. För oss som är engagerade som ungdomstränare i någon av Hässleholms fotbollsföreningar innebär vintersäsongen 22/23 samma sak som alla andra år. Kaos!
Fotboll • Publicerad 2 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
FC Hessleholm i träning på Matyasvallen 2020. Den planen finns nu inte längre kvar.
FC Hessleholm i träning på Matyasvallen 2020. Den planen finns nu inte längre kvar.Foto: Stefan Sandström

Precis som alla andra år får vi slåss med näbbar och klor för att få tag i träningstider på konstgräsplanerna till våra ungdomslag. Precis som alla andra år ska barn, ungdomar och vuxna från HIF, IFK, FCH, Vittsjö, Vinslöv, MFF-akademin, NIU med flera samsas om två (!) konstgräsplaner.

Två planer som är i så dåligt skick att personal på Österås dömt ut dem för spel på grund av skaderisk.

Annons

Två planer som är byggda på ett underlag anpassat för uppvärmning, men som fortfarande inte har någon uppvärmning inkopplad.

Två planer som fryser på vintern och blir stenhårda vilket leder skador och förslitningar hos våra spelare.

Två planer där herr- och damfotboll prioriteras vilket leder till att våra barn och ungdomar tvingas dra ner på antalet träningar till en så låg nivå att det är näst intill omöjligt för dem att utvecklas.

Två planer som är i så dåligt skick att man får be gästande lag om ursäkt för söndriga mattor och sättningar i planen.

”Vi kan inte längre acceptera den här situationen med undermåliga planer och ständig planbrist.”

Tyvärr är planbristen i Hässleholm inte bara ett vinterproblem. För även om vi har betydligt mer än två planer att tillgå under vår/sommar/höst, så börjar vi nu nå en bristningsgräns för antalet fotbollsplaner i Hässleholm. Grönängsplanen är borta, Matyasvallen är borta och när bygget av det nya badhuset startar ska även C-planen på Österås tas bort. Hur har man tänkt lösa den ekvationen?

Våra politiker och Fritidsförvaltningen har nu pratat och pratat i flera år. Klara ritningar för Österås har funnits på plats i flera år men ändå händer ingenting! Det är dags nu att ni tar ert ansvar och slutar ducka frågan om Österås så att alla vi tränare, barn, ungdomar och vuxna som älskar fotboll kan fortsätta bedriva en vettig verksamhet.

Våra lokala fotbollsföreningar med FCH, IFK, HIF och allsvenska Vittsjö GIK i spetsen, måste tillsammans med Västerskolans MFF-akademi och HTS Fotbollsgymnasium sätta press på våra politiker och vår Fritidsförvaltning så att vi får till en förändring. Vi kan inte längre acceptera den här situationen med undermåliga planer och ständig planbrist. Alla som vill ha ett fungerande och levande Österås måste agera nu!

Ungdomstränarrådet, FC Hessleholm

Annons
Annons
Annons
Annons