Annons

Dags att lyfta fram stans fantastiska historia

Kristianstad har alla möjligheter att lyfta fram sin fantastiska historia på ett bättre sätt för vi har en väldigt fin innerstad som vi har all anledning att vara stolta över.
Gamla Kristianstad • Publicerad 24 november 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hus på Västra Vallgatan ska rivas.
Hus på Västra Vallgatan ska rivas.Foto: Mikael Persson

När halva kvarteret Erik Dahlberg brann ned 2005 återuppbyggdes den eldhärjade delen på ett sätt som passade in i stadsbilden (till skillnad från Galleria Boulevard). Självfallet går det att fräscha upp den existerande byggnaden på Västra Vallgatan så att dess kulturarv bevaras samtidigt som huset kan göras brukbart igen. Byggnaden ligger på en historisk gatusträckning i rutnätstaden vid den gamla smalgatan och dess låga byggnadshöjd är en kvarvarande rest av hur det skulle byggas längs med smalgatorna. Detta var specifikt reglerat. När jag gör historiska stadsvandringar genom Kristianstad brukar jag lyfta fram att det egentligen inte finns så många byggnader bevarade i innerstaden från tiden innan fästningen revs.

Att nu ytterligare ett sådant hus skulle försvinna ser jag som ytterst tråkigt. Antalet hus från äldre tider har minskat stadigt i vår innerstad och tyvärr är det i vår stad överlag ganska tydligt var man har rivit gammalt för att uppföra nytt. Detta är en trend vi måste värja oss mot. Låt inte det kulturarv vi har i innerstaden sakta men säkert försvinna! Jag ser varje sommar turister som kommer till vår stad, som stannar upp och fotograferar flera av de vackra äldre byggnader vi har i centrum. Det kan ibland förvåna oss som bor här, men det är ett tydligt exempel på att vi faktiskt har en innerstad som uppfattas som vacker av flera.

Annons

Titta på närliggande Sölvesborg till exempel och se hur man där värnar om det man har kvar från äldre tider för att skapa en gemytlig och intagande miljö för alla. Till yttermera visso handlar det också om identitet. Att vi Kristianstadsbor bryr oss om vår innerstad och vill att den skall vara välbevarad och autentisk det är jag övertygad om. Ändå förefaller det som att det finns vissa som är hemmablinda inför de fina gamla byggnader vi har kvar i innerstaden, som inte ser vilket värde och vilken betydelse de enskilda byggnaderna har för helhetsupplevelsen av vår historiska innerstad och den historiska förankringen.

Peter Rosengren

Historiker

Annons
Annons
Annons
Annons