Annons

Dags att regionen tar täten för lika löner

Kvinnor i Region Skåne behöver generellt arbeta drygt en timme mer varje dag för att komma upp i samma lön som män. Bortförklaringar om duger inte längre.
Visioner • Publicerad 9 mars 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nu är det dags att Region Skåne tar sitt ansvar, tar täten och lyfter frågan om att höja lönerna i kvinnodominerade yrken.
Nu är det dags att Region Skåne tar sitt ansvar, tar täten och lyfter frågan om att höja lönerna i kvinnodominerade yrken.Foto: Claudio Bresciani/TT

Kvinnor i Region Skåne behöver generellt arbeta drygt en timme mer varje dag för att komma upp i samma lön som män.

Den Internationella kvinnodagen den 8 mars i år inföll dessutom 100 år efter att kvinnlig rösträtt blev en verklighet i Sverige då ett stort steg för jämställdhet togs. Sedan dess har det skett en hel del framsteg och Sverige framställs idag som ett av världens mest jämställda länder.

Annons

Samtidigt finns det fortfarande en del saker att kritisera, inte minst när det gäller lönefrågor. Än idag, 100 år efter införandet av kvinnlig rösträtt, är löneskillnader mellan män och kvinnor statistiskt tydliga.

I Region Skåne tjänar kvinnor 88 procent av vad män gör, det innebär att kvinnor generellt behöver arbeta en dryg timme mer varje dag för att komma upp i samma lön. Detta beror främst på att kvinnodominerade yrken värderas lägre, det finns alltså en tydlig strukturell löneskillnad som resulterar i att kvinnor har en lägre lön än män. Så länge dessa strukturella skillnader tillåts kommer det alltid att finnas ”giltiga” förklaringar men i slutändan kommer det ändå vara så att kvinnor tjänar 88 procent av vad män gör.

”Nu är det dags att Region Skåne tar sitt ansvar, tar täten och lyfter frågan om att höja lönerna i kvinnodominerade yrken.”

Nu är det dags att Region Skåne tar sitt ansvar, tar täten och lyfter frågan om att höja lönerna i kvinnodominerade yrken. Inte bara för yrken inom vården utan även för de yrken som servar vården; medicinska sekreterare, administratörer, enhetschefer, HR-specialister, handläggare med flera.

Fagra ord och bortförklaringar om marknadsmässiga löner duger inte längre, det är dags för handling. Region Skåne kan bli en verkligt jämställd arbetsgivare först när strukturella löneskillnader är utraderade.

Richard Jerneborg, Vision Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons