Annons

Dags att skrota planerna för höghastighetsbanan

Som miljövän vurmar jag mycket för tågtrafik och järnvägsutbyggnad men det måste finnas rim och reson i det hela.
Höghastighetståg • Publicerad 5 april 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rusta upp rekreationsområdet mellan Hässleholmsgården och Mölleröds slottsruin, då blir området kanske lättare att skydda mot höghastighetståg, föreslår insändarskribenten.
Rusta upp rekreationsområdet mellan Hässleholmsgården och Mölleröds slottsruin, då blir området kanske lättare att skydda mot höghastighetståg, föreslår insändarskribenten.Foto: Kristina Höjendal

Att ta del av dessa uppgifter, senast i Kristianstadsbladet 30/3, är det bara att konstatera att stora natur- och rekreationsvärden står på spel. Jag och säkerligen många till hoppas att kommunledningen i Hässleholm uppmanar representanter från Trafikverket (och andra därtill som vill ha höghastighetsbanans avstickare) att promenera dess sträcka och (förhoppningsvis) förstå vilka inskränkningar i naturen, bostadsområden och dylikt denna sträckning medför.

Även annan sträckning av höghastighetsbanan är jag starkt kritisk till. Idéerna till denna sträcka är tillkommen av miljöpartister, främst i Stockholmsregionen, som vill slippa flyga till Bryssel och därmed, i någon form, skapa sig ett rent samvete. Det hade varit mycket bättre att skrota dessa planer för höghastighetsbanan och bygga ut befintliga sträckor exempelvis ytterligare spår vid stambanan samt Helsingborgs- och Kristianstadsbanorna.

”Idéerna till denna sträcka är tillkommen av miljöpartister, främst i Stockholmsregionen, som vill slippa flyga till Bryssel och därmed, i någon form, skapa sig ett rent samvete.”
Annons

Vidare anser jag att hela Sverige ska leva och spårutbyggnad är lika viktig från områdena vid Mälaren och Hjälmaren och uppåt i landet.

Slutligen, i den bästa av världar hoppas jag att kommunen rustar upp och utvecklar området från Hässleholmsgården till Mölleröds slottsruin. Då med fokus på förbättring av grusvägarna (för promenad, löpning och cykelturer), breddning av dito så att hästar kan framföras på vissa sträckor, förlängning av elljusspåret, hundslingor och mountainbikebanor. Till detta också stopp av skogsavverkning samt motortrafik (förutom de med tillstånd). Ett väl upprustat rekreationsområde i en stadsnära skog är, förhoppningsvis, lättare att skydda mot sådana här tokerier som en matarbana för ett höghastighetståg.

Christer Stensson, Hässleholm

Annons
Annons
Annons
Annons