Där det är vackert – där man mår bra

Debatt ,
Malmöborna trivs runt det vackra Stortorget, skriver Daniel Wimhed, Arkitekturupproret.
Foto:Foto: Mark Earthy/TT
Malmöborna trivs runt det vackra Stortorget, skriver Daniel Wimhed, Arkitekturupproret.

Vilken syn har samhället på människan? Det är det som Arkitekturupproret handlar om i grund och botten.

Har samhället synen på människan att man bara är en funktion som ska verka som en del i ett kugghjul i cirkusen av att äta, sova gå till jobbet, betala av skulderna på banken, eller är människan holistisk med flera dimensioner?

I lördags var jag med några vänner i Arkitekturupproret och besökte Lund, Malmö, Landskrona och Ystad.

Vi besökte bland annat Kungsgatan 13–15 i Malmö ritat av Bernt Nyberg som av Ingrid Sommar i Sydsvenskan den 6/5 2015 blev kallat ett ”grekiskt tempel”, det är här som Länsstyrelsen håller till bland annat.

  Folket i Malmö förstod inte hur detta hus kunde hyllas alls då de ansåg att det var fult. Varför trivs människor bättre runt Stortorget och Lilla Torg i Malmö och trängs om platserna på uteserveringarna där? Jo, för folk vill vara där det är vackert där man mår bra. Vi såg en bild av Lugnet som nu är rivet. Att riva Lugnet i Malmö var ett kulturmord utan dess like.

  Under vår resa ringde jag upp min vän Anders Almér och berättade om vår resa och våra funderingar kring arkitektur och vad det är för arv och visioner och drömmar vi vill skicka vidare i framtiden. Han höll med fullständigt om att det känns som om drömmarna är borta och man bara ser människan som återigen en funktion.

  På hans blogg samma dag dök sedan upp ett fantastiskt blogginlägg som avslöjar helt vilka idéer och inspiration modernisten och arkitekturgiganten Le Corbusier hade. Modernister inspireras av en inriktning och klamrar sig fortfarande kring denna som i grund och botten är fascistisk. Han kallade 1934 de franska fascisternas gatudemonstrationer för ”en renhetens väckelse”. 1942 skrev han att Hitler kan kröna sitt livsverk med ett grandios opus: ”Omläggningen av Europa”.

  Då Nätverk Kristianstad kritiserade Rådhus Skåne blev vi anklagade för att vilja ha historiska pastischer av stadsarkitekten och politiker, då vi ville värna om den klassiska vackra arkitekturen.

  Samma sak hände i Göteborg där modernisten Uno Åhrén verkat. Då GP på en ledarsida ville ha vackrare arkitektur och blev attackerad av modernistiska arkitekter.

  Dags att lämna en unken fascistisk inriktning inom arkitekturen bakom sig som modernismen är nu anser jag.