Annons

Därför säger jag nej till vindkraft i Östra Göinge

Vi i Sverige behöver mer planerbar energi, energi som levereras kalla och vindstilla dagar.
Vindkraft • Publicerad 11 april 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraften är inte stabiliserande och planerbar, den har negativ påverkan på skogar och sjöar, fågelliv och insekter.
Vindkraften är inte stabiliserande och planerbar, den har negativ påverkan på skogar och sjöar, fågelliv och insekter.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Vindkraften tränger undan klimatneutral planerbar energi genom att leverera ström enbart vid vissa gynnsamma väderlekar för att i nästa stund när vindkraften inte snurrar behöva elda olja till exempel i Karlshamnsverket. Dessutom behövs det stora generatorer för att klara elnätets stabilitet i södra Sverige. Elnätet klarar heller inte mer vindkraft utan stabiliserande och planerbar kraftproduktion. Vidare har vindkraften en negativ miljöpåverkan för fågelliv och insekter och producerar microplast som förorenar skogar och sjöar.

Östra Göinge kommun är en av Skånes sista tysta och orörda platser, detta vill jag bevara.

”Personligen kan jag se en framtid för vindkraften som ett bidrag till att tillverka vätgas, vindkraftverken bör då placeras så de inte inverkar på människors livskvalitet och vår natur.”
Annons

I Sverige behöver vi mer vattenkraft och kärnkraft, kraftslag som vi kan planera och förse svensk industri och svenska hushåll med trygg el till en förutsägbar kostnad. Det är inte sunt att ena timman få betalt för att förbruka till att som värst ha legat på 13,76 kr/ Kwh. Detta gör att svenska arbetstillfällen försvinner från landet och bidrar till att elda på inflationen med höjda räntor som följd. Ja elpriset bidrar till att göra gemene svensk fattigare.

Personligen kan jag se en framtid för vindkraften som ett bidrag till att tillverka vätgas, vindkraftverken bör då placeras så de inte inverkar på människors livskvalitet och vår natur.

Så detta är varför jag inte ser någon framtid för vindkraftverk i Östra Göinge kommun

Andréas Söderlund (M), Östra Göinge

Annons
Annons
Annons
Annons