Annons

Den 21 april är resurserna för hela året slut

Den 21 april har vi i Sverige förbrukat den mängd resurser det är hållbart att förbruka under ett år. Den 21 april!
Publicerad 18 april 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rebellmammorna i Kristianstad under en manifestation på Lilla Torg i Kristianstad.
Rebellmammorna i Kristianstad under en manifestation på Lilla Torg i Kristianstad.Foto: Ingela Rutberg

Resten av året förbrukar vi framtidens resurser, resurser som inte finns, resurser som inte är våra. Som är våra barns. Våra barnbarns. Hur det blir när de ska ta vid vet vi inte.

Vi vet bara att vi förbrukar för mycket och att det påverkar förutsättningar och livsvillkor i framtiden, att vi orsakar en klimatkatastrof.

Annons

Den 21 april uppmärksammar Rebellmammor från hela Sverige detta genom att manifestera runt riksdagshuset i Stockholm med en över fyra kilometer lång röd halsduk. Här i Kristianstad kommer vi att placera röda halsdukar på olika statyer i centrum. Det är en symbol för den röda linje som dragits av FN:s klimatpanel IPCC och i Parisavtalet. Jordklotet kan klara 1,5 graders varmare klimat, inte mer!

De röda halsdukarna är en varning för klimatkrisen, ett uttryck för att vi inte vill vara tysta och se på. Halsdukarna kommer inte att lösa problemet. Men vi hoppas att de kan påverka oss att tänka över våra val.

Vi hoppas att fler, både medborgare och politiker börjar ta beslut som inte baseras på kortsiktig bekvämlighet; att fler får upp ögonen för att vi håller på att passera en röd linje och vågar börja göra andra val; att fler slutar vara tysta och se på; att fler medborgare och politiker börjar ta beslut som ger våra barn och barnbarn en framtid. Kom och var med! För barnens skull!

Rebellmammorna i Kristianstad

”De röda halsdukarna är en varning för klimatkrisen, ett uttryck för att vi inte vill vara tysta och se på.”
Annons
Annons
Annons
Annons