Annons

Den enda förnuftiga vägen framåt är nedrustning

Ett tänkbart nästa mål för Putin att rikta fokus bort från ryska inre tillkortakommanden vore en militär aggression mot ett Sverige utanför Nato.
Försvar • Publicerad 12 maj 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett sätt att medverka till nedrustning är att gå med i Nato, och sedan verka för att man släpper handelssaktioner mot Ryssland i utbyte med kärnvapennedrustning, skriver debattören.
Ett sätt att medverka till nedrustning är att gå med i Nato, och sedan verka för att man släpper handelssaktioner mot Ryssland i utbyte med kärnvapennedrustning, skriver debattören.Foto: Efrem Lukatsky

Rysslands ledare Vladimir Putin hotar med kärnvapen för Sveriges stöd med militär materiel till Ukraina och för Sveriges närmande till Nato. För kärnvapen finns det bara förlorare: används kärnvapnen förstörs delar eller hela jorden, därtill medför de kostnader som hade kunnat gå till vård, skola och omsorg. Den enda förnuftiga vägen framåt är nedrustning.

Ett möjligt alternativ för Sverige är att ansöka om medlemskap i Nato och som medlem i Nato vara med och påverka för en nedrustning av kärnvapen. Vi kan till exempel ställa krav på Putin att avveckla kärnvapnen mot att vi avvecklar handelsrestriktioner mot Ryssland. Det skulle gynna det ryska folket och världen också genom ökad handel. Att återta insomnade internationella nedrustningsöverenskommelser om kärnvapen är också viktigt.

”Ett möjligt alternativ för Sverige är att ansöka om medlemskap i Nato och som medlem i Nato vara med och påverka för en nedrustning av kärnvapen.”
Annons

I jämförelse mellan till exempel demokratin Ukraina har det ryska folket under Putin en sämre levnadsstandard. Det förekom demonstrationer i Ryssland mot Putin, innan Putin slog ner dem. Så ett grundläggande skäl till att Putin valde att gå in i Ukraina och andra länder för att kriga var att omrikta fokus mot konflikter med andra länder bort från det ryska folkets umbäranden i Ryssland. Det för att stärka Putins möjligheter att sitta kvar vid makten. För skulle det bli ett riktigt demokratiskt val i Ryssland så skulle Putin med hög sannolikhet bli bortröstad.

Ett tänkbart nästa mål för Putin att rikta fokus bort från ryska inre tillkortakommanden vore en militär aggression mot ett Sverige utanför Nato. Putin har ju med sitt krigande i Ukraina visat att han inte bryr sig att ett annat land vill leva i fred. Kristianstad och Skåne ligger nära till för ett angrepp från ryska Kaliningrad. Sverige har teknologiskt sett ett högtstående försvar men ett utnötningskrigande från Ryssland har Sverige nog svårt att klara. Så ett ytterligare skäl för att söka medlemskap i Nato för Sverige och att aktivt samarbeta med andra demokratier är för att bevara fred.

Ingemar Östlund, Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons