Annons

Den feministiska kampen fortsätter

Vi S-kvinnor i Kristianstad-Åhus kommer fortsätta aktivt att arbeta för att fler ges lika möjlighet att forma sina liv som individer – oavsett kön.
Internationella kvinnoveckan • Publicerad 12 mars 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) har segermöte med högtidstal av Ellen Key. Palmer den 29 mars 1921.
Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) har segermöte med högtidstal av Ellen Key. Palmer den 29 mars 1921.Foto: TT/Arkiv

Den 8 mars var det Internationella kvinnodagen och under hela veckan uppmärksammas kvinnors rättigheter i Sverige och runt om i världen.

S-kvinnor Kristianstad-Åhus är en lokal förening för socialdemokratiska kvinnor som funnit i över 110 år. Det är längre än vad kvinnor har fått använda sin rösträtt.

Annons

När föreningen startade hade vi ett samhälle där kvinnans röst inte var lika mycket värd som mannens. Idag kan vi se tillbaka på 100 år av kvinnokamp och inse att vi har varit med och påverkat jämställdheten i samhället.

Rätten till högre utbildning för kvinnor öppnades 1929 när kvinnor fick tillträde till statliga läroverk. 10 år senare tilläts inte arbetsgivare att avskeda kvinnor på grund av graviditet och för att de var gifta.

I Kristianstad kommun finns heltidsarbete som norm sedan 2017. En reform som är viktig för att minska det ofrivilliga deltidsarbetet och ge trygga anställningar. Det är självklart att kvinnor och män ska ha lika möjlighet till trygga arbetsvillkor. Vi vet att det finns ytterligare saker som behöver förbättras kring arbetsmiljön. Där spelar fackförbunden och dess medlemmar en viktig roll, därför vill vi göra det enkelt att vara med i facket.

Ett förslag är att fackföreningsavgiften ska bli avdragsgill. Att ha familj ska inte vara ett hinder för att kunna arbeta.

”Vi ser att pensionssystemet behöver förändrats därför att två tredjedelar av fattigpensionärerna i Sverige är kvinnor.”

En barnomsorg som är öppen på obekväma arbetstider är nödvändig för dem som arbetar dygnets alla timmar. Att livet och arbetet hänger ihop vet vi, möjligheten att arbeta heltid ska finnas för att kunna klara sin ekonomi både nu och för pensionen.

Vi ser att pensionssystemet behöver förändrats därför att två tredjedelar av fattigpensionärerna i Sverige är kvinnor. Vi jobbar för att pensionerna ska vara jämställda. Allt hänger ihop i ett kretslopp, och politiken ska verka för reformer som skapar frihet.

Politiken ska möjliggöra självständighet och utjämna skillnader mellan könen. Ett sätt är att inte ha system i samhället som försvårar ett jämställt arbetsliv. Att långsiktigt arbeta för en jämställd föräldraförsäkring skapar förutsättningar för att kvinnor inte ses som riskarbetskraft.

För oss S-kvinnor är det en självklarhet att framtidens arbetsvecka ska vara 30 timmar med bibehållen lön. Det ska vara norm för alla på arbetsmarknaden för att minska det oavlönade hushållsarbetet och få tiden till livet att räcka till.

Vi har kommit långt, men vi har en bra bit kvar. Vi kommer fortsätta aktivt att arbeta för att fler ges lika möjlighet att forma sina liv som individer utan att föreställningar om kön begränsar oss. Gå med oss i kampen för fred, frihet och feminism.

Sabina M Hultgren, ordförande, S-kvinnor Kristianstad-Åhus

Annons

Kristina Lindbåge, S-kvinna

Lena Fantenberg, S-kvinna

Lorna Molin, S-kvinna

Malin Hallingström, Skoglund S-kvinna

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons