Annons

Den misslyckades fiberutbyggnaden

År 2012 antog Östra Göinge kommun en bredbandsstrategi.
Socialdemokraterna • Publicerad 9 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fiberutbyggnaden i Östra Göinge kommun går för långsamt, anser Socialdemokraterna.
Fiberutbyggnaden i Östra Göinge kommun går för långsamt, anser Socialdemokraterna.Foto: Lasse Ottosson

Där skrev man: Tillgång till bredband med hög kvalitet och hastighet är idag en förutsättning för effektiv offentlig förvaltning, framgångsrikt företagande, ökad sysselsättning och inte minst förenklad och förbättrad vardagen för medborgaren. Det är därför viktigt att alla i Östra Göinge kommun har möjlighet att ta del och dra nytta av det digitala samhälle som växer fram.

År 2019 hittar man plötsligt i ett protokoll angående revidering av näringslivsstrategin följande beslut: Bredbandsstrategin som antogs av kommunstyrelsen den 5 september 2012 § 140 upphävs.

Annons

Bredbandsstrategin, står det i protokollet, kommer att behandlas i ett annat sammanhang.

”Man kan inte kalla detta för något annat än en totalt misslyckad fiberutbyggnad där åren bara gått och gått.”

I vilket sammanhang kommunen skall ta sitt ansvar vet ingen men vad man kan veta är att enbart 64 procent har fiber i Östra Göinge kommun idag medan i Osby kommun har 83 procent det. (Källa Post- och telestyrelsen.) Man kan inte kalla detta för något annat än en totalt misslyckad fiberutbyggnad där åren bara gått och gått.

Tillgången till fiber är en förutsättning för att man skall kunna både bo, arbeta och till och med kunna sköta sina studier i kommunen. Vi socialdemokrater kommer inte att skylla på leverantörer, svårigheter att gräva med mera utan ta det ansvar som en kommun skall göra. Nämligen att fiberutbyggnaden omedelbart blir en av de mest prioriterade frågorna för kommunen så att Östra Göinge skall kunna ha attraktiva bostäder, ett framgångsrikt företagande samt förbättrade skolresultat.

Camilla Norrman, Socialdemokraterna Östra Göinge

Annons
Annons
Annons
Annons