Annons

Den sorgliga skandalen om psykvården – hjälplös mamma skriver

Det är sorgligt att läsa allt om skandalen i psykvården. Idag har var och varannan på något sätt psykisk ohälsa. Det börjar i mycket tidig ålder och det ökar tydligen som en pandemi i hela världen och Sverige är definitivt inget undantag.
Psykiatrikris • Publicerad 22 december 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Diskussionerna om psykakuten och vårdplatser i Kristianstad fortsätter.
Diskussionerna om psykakuten och vårdplatser i Kristianstad fortsätter.Foto: Mikael Persson

För cirka 10 år sedan drabbades en mycket nära familjemedlem av bipolär 1 diagnos med förfärliga konsekvenser. Hen var första perioden inlagd med tvångsvård i 4 månader. Efter detta långa perioder av att vara inlagd. Hens sjukdom gjorde hen omöjlig att ha utanför vårdavdelningen. Den anhöriga förlorade sin familj och sitt arbete till följd av detta. Personen var då 24 år.

Skribenten är förtvivlad över psykiatrivården.
Skribenten är förtvivlad över psykiatrivården.Foto: Lasse Ottosson

Jag och den anhörige for som en jojo in och ut på psykakuten, hade klippkort som vi kallade denna situation. Till en början kunde personen ta sjukresa in till psykakuten, men när detta drogs in fick jag köra varje gång, för vem kan ta kollektivtrafik in vid svårt insjuknande. De flesta gånger insjuknade den anhörige kvälls och nattetid, vilket jag tror är då det sker för de flesta. Hade det varit idag hade det tagit kål på mej också med ett farande till Lund/Malmö för denna hjälp. Visst det finns ambulans för dessa personer men hur många. Region Skåne har ett stort upptagningsområde.

Gula Byggnaden för psykiatri i Kristianstad.
Gula Byggnaden för psykiatri i Kristianstad.Foto: Tommy Svensson
Annons

Ni politiker har säkert ingen hen i familjen, för då hade ni varit varse om detta enorma problem. Min anhörig gick formligen bärsärkagång inom sig och i hemmet då hens tillstånd var outhärdlig. Det var som en helt annan person, hemskt att se. Brukade beskriva det som att ”har ni sett Exorcisten från 1973, då ser ni hen framför er”. Min roll som anhörig var hjälplöshet. Hen fick ett fantastiskt mottagande på psykakuten.

Varför har det gått i prestige att inte höja lönerna för alla inom vården? Gör denna arbetsplats eftertraktad och inbjudande. Ja, vi förstår inte hur det kan vara på detta viset. Ni kan ta in hyrpersonal till enorma pengar, men höja lönerna är ett nono! Inom vården fattar alla detta och har påtalat detta i årsvis, men detta för döva öron, ja inga öron alls!

Den 19/12 skriver läkarna själva på insändarsidan om rådande situation, hur dom ser detta enorma problem och att detta inte blir bättre inom överskådlig tid. Det finns tydligen personal, men med dålig arbetsmiljö och framförallt mycket dåliga löner blir det en flykt till bättre marker. Men snälla, vilket ord eller mening är det ni inte begriper? Fråga denna underbara personal, så kan dom säkert svar på det! Men nej, kör huvudet i sanden och agera som ni inte förstår vad som händer! För varje normal individ utanför politiken fattar tydligen mer än er inom region Skåne, och då är ni som ska sköta ruljangsen med våra skattepengar.

Skäms på er alla! Sluta med er pajkastning på vad ni gjorde och vad vi måste ändra på för att ni gjorde fel. Detta ska inte behöva ta en hel mandatperiod att ändra på för att sen börja om igen nästa period! Sluta med denna sandlådepolitik! Väx för helvete upp nån gång!

En arg hjälplös mamma

Annons
Annons
Annons
Annons