Den svenske lantbrukaren bäst i kristider
I dag och även tidigare bygger vi exploaterar på prima jordbruksmark. Dollartecknen lyser i ögonen på många kommunalråd. Tillväxt och arbetstillfällen till kommunen. Ja men var rädd om vår mark till mat produktion.
Tack och lov har vi börjat inse att vi behöver odlingsbar mark för livsmedelsproduktion. Att notera att på 1960 och 1970 var det politiker som var inne på att vi kunde köpa livsmedel billigare från utlandet. Konsekvensanalys av detta?
Folk, bland annat politiker, har heller aldrig reflekterat över hur mycket arbetskraft lantbruket sysselsätter innan foderproduktion försäljning av förnödenheter maskiner bland annat och efter produktion. Mejerier och slakterier med mera. Det är skrämmande att ett land som Sverige inte har bättre självförsörjning av livs medel. Nedskärning av våra beredskapslager kan vi tacka olika regeringar för bland annat M. I detta fall har Finland lärt sig något med Ryssland som granne. Bättre beredskap.
Min far var lantbrukare han har upplevt två världskrig. 1920-talet och 1930-talet med depression och kriser. Han sa en bra sak om lantbruk: Den svenske lantbrukaren är aldrig så bra som i kristider.
I debatten har det nämnts ökad byråkrati för lantbruket från LRF och enskilda lantbrukare. Det skulle vara intressant att få detta mer specificerat. Hur många tjänstemän sysselsätter inte lantbruket ?
Vill inte måla fan på väggen och skrämmas. Läsarna kan vara säkra på att en gång i framtiden kommer vi behöva all odlingsbar mark vi kan få.
Orsak? Överbefolkning, minskad odlingsbarmark inte bara i Sverige och klimatförändringar bland annat. En salva till konsumenter och handlare också för den delen många har synpunkter - krav på vår livsmedels produktion miljö, antibiotika. Men det går bra att importera kött från olika delar av världen. Med ett helt annat miljötänk. När producerat?
Ingvar Andersson
Vinslöv
”Vill inte måla fan på väggen och skrämmas.”