Annons

Denna gången gällde det dagmammor, men vad gäller det nästa gång?

Med anledning av diskussionen om pedagogisk omsorg på kommunfullmäktige i Osby.
Pedagogisk omsorg • Publicerad 1 april 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Frågan om dagmammorna i Lönsboda synliggör en mindre smickrande sida av en landsbygdskommun i valtider, skriver debattören.
Frågan om dagmammorna i Lönsboda synliggör en mindre smickrande sida av en landsbygdskommun i valtider, skriver debattören.Foto: Magnus Wahlström

Frågan om dagmammorna i Lönsboda synliggör en mindre smickrande sida av en landsbygdskommun i valtider. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige går emot sin egen nämnd, går emot beslut som redan är politiskt processade och fattade.

”Kommunpolitik är politik närmast människors vardag och det måste hanteras ansvarsfullt.”

Att den demokratiska processen undermineras överskuggas av sakfrågan, som dessutom diskuteras onyanserat. Frågan om hur beslut om dagmammornas framtid fattas måste diskuteras på annat sätt än som sakfråga. Denna gången gällde det dagmammor, men vad gäller det nästa gång?

Annons

Kommunpolitik är politik närmast människors vardag och det måste hanteras ansvarsfullt. Osbypolitiker måste tänka till, och tänka om, för att förtroendet inte ska falla helt, och för att det demokratiska systemet inte ska undermineras. Sakfrågan ”pedagogisk omsorg” diskuteras också onyanserat av Osbys politiker. Måste dagmammor vara det bästa utifrån barnen, som KD menade? Kanske vid första blick, men märk väl att pedagogisk omsorg inte måste följa läroplanen och inte måste drivas med högskoleutbildad personal.

Så om nu kommunstyrelsen och kommunfullmäktige valt att köra över sin nämnds beslut och därigenom äventyra den demokratiska processen bör de iallafall nyansera sin bild av vad de faktiskt har beslutat om. Går pengarna till den mest kvalitativa verksamheten för barnen? Och hur försäkrar politikerna att kvaliteten för barnen på kommunens andra förskolor inte äventyras? För någonstans tas pengarna ifrån för att fortsätta bedriva dagmammornas verksamheter, är det från barnen på de andra förskolorna? Eller röstfisket kostar för andra kommuninvånares skattepengar och välfärd?

Är det värt det, och i så fall för vem?

Nyinflyttad lönsbodabo

Annons
Annons
Annons
Annons