Annons

Det är inte regeringen som utreder gränskontroll vid Öresundsbron

Svar till artikeln: ”På Öresundsbrons altare offras liberalismen”.
Öresundsregionen • Publicerad 6 februari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utredningen av en permanent gränskontroll vid Öresundsbron kommer till på Trafikverkets initiativ, inte regeringens.
Utredningen av en permanent gränskontroll vid Öresundsbron kommer till på Trafikverkets initiativ, inte regeringens.Foto: Johan Nilsson/TT

Centerpartiet har rätt om att Trafikverkets planerade gränskontroller vid Öresundsbron är förödande för Skåne. Om förslaget blir verklighet kommer det slå hårt mot arbetspendlingen över gränsen och därmed Öresundssamarbetet.

Vad Centerpartiet målar upp i sin artikel är att det skulle vara regeringen som nu har presenterat förslaget. Det stämmer inte. Trafikverket har på eget bevåg inlett en undersökning för att etablera en permanent gränskontroll vid Öresundsbron. Bakgrunden är en skrivning i Tidöavtalet som lyder:

Annons

”Utreda och föreslå författningsändringar eller andra åtgärder som syftar till att ytterligare förbättra Sveriges förmåga att vid gränserna bekämpa irreguljär migration och gränsöverskridande kriminalitet”

Att knäcka gängbrottslighet och öka tryggheten är en av de allra viktigaste uppgifterna regeringen har. Men att införa permanenta gränskontroller måste ställas i relation till vad det innebär för Nordeuropas största arbetsmarknadsregion med 100 000 som dagligen korsar sundet. Skåne har högst arbetslöshet i Sverige och att införa gränskontroller rimmar illa med regeringens andra tydliga målsättningar om arbetslinjen, integration och utveckling. Därför har vi svårt att se att regeringen kommer förverkliga Trafikverkets tankar.

”Alla skånska politiker förstår vikten av en fungerande Öresundsregion och istället som Centerpartiet anklaga kollegor för att ha offrat liberalismen tar vi istället fram konkreta förslag till lagstiftning så vi kan gå från ord till handling.”

Alla skånska politiker förstår vikten av en fungerande Öresundsregion och istället som Centerpartiet anklaga kollegor för att ha offrat liberalismen tar vi istället fram konkreta förslag till lagstiftning så vi kan gå från ord till handling.

Vi vidarebefordrar till våra liberala ministrar i regeringen att de bör se över följande åtgärder:

  • Ändra skatteregler som negativt påverkar arbetspendlingen.
  • Gör det möjligt för tredjelandsmedborgare att bo på ena sidan Öresund och arbeta på den andra.
  • Formalisera samarbete mellan myndigheter inom arbetsinsatser och utbildning i Sverige och Danmark.
  • Formaliserat samarbete på nationell nivå för att attrahera och bibehålla efterfrågad arbetskraft inom branscher med stort arbetskraftsbehov.

Centerpartiet har i fyra år stöttat socialdemokraterna i regeringsställning och offrat liberalismen och öppenheten mot Danmark. Det är inte för Skånes eller för Öresundsregionens bästa att slå mot varandra eller att stötta politik som försvårar för pendlare att röra sig över gränsen. Därför borde antingen Centerpartiet slå följe med oss eller stå kvar på sidlinjen och bråka om vem som är mest liberala.

Camilla Mårtensen (L), arbetsmarknadspolitisk talesperson

Olle Schmidt (L), ledamot i Regionala Utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons