Annons

Det borde vara straffbart att de styrande utsätter oss för detta

Jag har jobbat med världens bästa jobb sen jag var 19 år, har sett förändringar under nästan 40 år.
Omsorg • Publicerad 5 december 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad är det som våra politiker inte förstår? frågar sig undersköterskan som skrivit debattartikeln.
Vad är det som våra politiker inte förstår? frågar sig undersköterskan som skrivit debattartikeln.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Har varit mycket glädje, skratt och humor men även ilska, frustration och tårar. Många otroliga möten som jag aldrig kommer att glömma. Allt från en kvinna på Mansdala sjukhem 1984, som sparade morgonsillen i behån till multisjuk man som bussluffade i Europa på 90-talet till dagens fantastiska människor där jag arbetar idag.

Det är så givande att kunna hjälpa en sjuk människa att få göra dagen begriplig, meningsfull och få lite guldkant på tillvaron när allting annat är kaos i huvudet. Så många fantastiska historier och erfarenheter jag får berättat för mig varje dag, det gäller bara att ha tid att lyssna. Att kunna stötta och hjälpa närstående i sin sorg, glädje och frustration i mötena med sina anhöriga. Att kunna vara en stadig, pålitlig hand att hålla i när allting rasar, det är en häftig känsla, när jag vet att jag gjort skillnad!

Annons

Men vi håller på att ta slut! Som en kollega skrev häromdagen så går vi på knäna! Vi är ständigt underbemannade! Vad är det våra politiker inte förstår? Vi har ända sedan ”Kristianstadsmodellen” infördes försökt förklara att det inte fungerar och nu det senaste påhittet med central bemanningsenhet. Vi tappar ju personal hela tiden. Vi orkar inte med ett schema utan återhämtning och att ständigt gå på minus vad gäller personal. Till och med jobba själv med 9 svårt sjuka personer, det borde vara straffbart för våra styrande att dom sätter oss i dessa situationer, flera gånger varje vecka! Vi vill göra ett bra jobb men ni gör det tyvärr omöjligt för oss!

”Man behöver inte vara en raketforskare för att kunna begripa att personal som trivs och mår bra, kan göra underverk!”

En annan historia som är helt obegriplig är när kommunen i år ger oss ett julbord där alla i omsorgen ska gå tillsammans under några olika dagar, vilket innebär att endast fyra från varje enhet får gå tillsammans!? Vad har jag för glädje av ett julbord med personer jag inte känner? Jag vill fira och önska mina kollegor en god jul och tacka för ett gott jobb, tillsammans med dom, inte en massa andra... När sen vår förvaltningschef går upp och tackar oss för att vi klarat ett tufft år och i nästa mening säger att nästa år kommer bli ännu tuffare, då tror jag hon skämtar!

Nu måste ni styrande politiker i Kristianstads kommun jobba för att göra våra yrken inom omsorgen mer attraktiva. Vi behöver sprida den glädje det är att arbeta med alla dessa möten med människor som hamnat i diverse svårigheter, men framförallt förbättra vår arbetsmiljö! Man behöver inte vara en raketforskare för att kunna begripa att personal som trivs och mår bra, kan göra underverk! Personal som trivs och mår bra är mindre sjuka. Personal som trivs och mår bra stannar kvar på sin arbetsplats. Det är en ekonomisk vinning för alla i kommunen, vad är det ni inte förstår??

Jag vill bara kunna göra ett gott jobb.

Undersköterska i Kristianstads kommun

Annons
Annons
Annons
Annons