Det lilla försvar vi har kvar måste öva så mycket som möjligt

Försvarsövning ,
Ökat inomeuropeiskt samarbete kan bli nödvändigt, skriver Lennart Arvidsson.
Foto: Emy Åklundh
Ökat inomeuropeiskt samarbete kan bli nödvändigt, skriver Lennart Arvidsson.

Nej Tord Björk! Vi ska inte stoppa våra militära övningar. I varje fall inte av det skäl som tycks vara Björks viktigaste. Kanske sätter virusutbrottet stopp för en del och då tas det beslutet på strikt professionella grunder och inte, som det tycks i insändare, för att Sverige inte ska satsa på att återuppbygga sitt försvar, skriver Lennart Arvidsson, Åhus, i ett svar till Tord Björk (17/3).

Bästa sättet att idag öka vår förmåga att stå emot yttre hot är att det lilla försvar vi har kan och får öva så mycket det bara är möjligt. Sverige klarar inte att ensamt hantera ett ryskt hot – för något annat talar vi inte om – därför måste vi samöva med de andra västliga demokraternas försvarsmakter. Viktiga moment är att förbereda mottagning av hjälp och att ge hjälp, det senare inte minst i relationen till Finland.

Nato kvarstår förhoppningsvis som den yttersta garanten för Västeuropas säkerhet och vårt samarbete med alliansens länder måste fördjupas.

Björk nämner Europas sårbarhet och tycker att vi måste hantera den. Jag håller med. Ökat inomeuropeiskt samarbete kan bli nödvändigt, inte minst om mr Trump skulle bli vald till en ny omgång. Nato kvarstår förhoppningsvis som den yttersta garanten för Västeuropas säkerhet och vårt samarbete med alliansens länder måste fördjupas. Medlemskap lär inte vara politiskt möjligt.

Självklart måste de militära utgifterna ökas kraftigt om vi ska nå en nivå där vårt försvar åter kan hjälpa till att fylla ut det vakuum som skapades i vårt närområde när vi avrustade under de ”galna åren”. Skulden för dessa misstag kan fördelas jämnt mellan partierna, men främst mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Enda skillnaden, när Ryssland senast övade, är att det då handlade om etthundratusen rysa soldater som övade anfall mot väst. Men det kanske inte är så farligt i Björks ögon?

Björk klagar på de ”tiotusentals soldater från olika länder” som ska bedriva övning. Enda skillnaden, när Ryssland senast övade, är att det då handlade om etthundratusen rysa soldater som övade anfall mot väst. Men det kanske inte är så farligt i Björks ögon? Det räcker att ”samarbeta över gränserna”. Vilka gränser? De nya gränser som Putins Ryssland dragit genom Krim och östra Ukraina?

Slutligen föreslår jag att Björk läser på om vad som hände under konferensen i München, 10 februari 2007. Det var då Putin tydligt markerade Rysslands återupptagna fientlighet mot västvärlden. ”Det andra kalla krigets” start!

Lennart Arvidsson

Åhus

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.