Annons

Det lilla plastlocket får EU-bägaren att rinna över

Mycket djävulskap har sedan länge kommit från EU, men arsenalen synes inte på något sätt tömd. Men nu har man definitivt passerat en gräns. Lagom till Valborg framkommer det helt plötsligt att det är olagligt att elda trädgårdsavfall, något som Naturvårdsverket med glädje hänger på och troligen övertolkar.
EU-kritik • Publicerad 11 maj 2024 • Uppdaterad söndag 20:36
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Europaparlamentet i arbete i Strasbourg. Skribentens topplock har gått över de nya plastkorkarna, som sitter kvar på mjölkförpackningar och petflaskor.
Europaparlamentet i arbete i Strasbourg. Skribentens topplock har gått över de nya plastkorkarna, som sitter kvar på mjölkförpackningar och petflaskor.Foto: Jean Francois Badias

Ännu en möjlighet för fogdarna att ytterligare beskära den lilla människans frihet. Och åberopar man miljöskäl låter det ju bra. Ingen lär väl reflektera över vad det innebär att istället medelst bil köra två mil till sopstationen för att lämna en påse löv och grenar. Inte ens en miljöpartist borde gå på detta! Resan kräver ju ett par liter diesel och kanske biträde av en därstädes placerad kommunal tjänsteman. Att beslutande EU-parlamentariker icke inser detta, hänger väl samman med att de från sitt övergripande och överbetalda perspektiv har svårt att se och förstå verkligheten.

Och nu till mjölkförpackningarna. Uppenbarligen ett nytt idiotiskt EU-beslut. Själv trodde jag först att det varit fel på förpackningsmaskinen när det lilla plast locket inte ville släppa från förpackningen i övrigt. Men icke, ytterligare ett tokigt EU-beslut åberopande miljön. Problemet kan dock lösas med en vanlig kökssax, så länge myndigheterna tillåter oss att inneha ett dylikt vapen. J-a trams som bara ställer till det vid köksbordet, i form av spilld mjölk och familjeosämja. Och så länge man dessutom inte sätter pant på den här lilla pluggen är myndighetskontrollen över densamma fortfarande obefintlig. Uppenbarligen en ny politisk innovation Istället för plastpåseskatten?

Annons

Hur mycket förmyndarskap är vi vanligt fotfolk villiga att acceptera, innan vi ropar på Swexit från något politiskt parti. Alla de småpartier som nu är på väg att åka ut i cyberrymden, till förfång för blott partiet som sådant, och kanske än mera för någon överbetald före detta parlamentariker, borde här kunna se en ny ingång, med krav på förenklingar och mindre detaljstyrning. Även om miljön är viktig, får den inte bli den nya tidens fundamentalism och religion.

Olle Nilsson

Opolitisk sanningssägare

”Hur mycket förmyndarskap är vi vanligt fotfolk villiga att acceptera, innan vi ropar på Swexit från något politiskt parti.”
Annons
Annons
Annons
Annons