1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det rödgröna styret duckar informationsansvaret

När Anders Åkesson (MP) ska svara på min och Moderaternas kritik av den bristande informationen till skåningarna om vilken vård de har rätt till, så väljer han att i stället tala om en helt annan sak: att Miljöpartiet och Socialdemokraterna med hjälp av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet tog bort vårdvalet multimodal smärtbehandling.

Det är lätt att förstå att han vill ta chansen, den försämringen behöver mycket plats att försvara. I denna debatt vore det intressantare om han tog chansen att lova att Region Skåne bättre ska informera patienterna om deras rättigheter att välja sin vård oavsett vårdgivare. Det vore väl inte så svårt att lova, Anders Åkesson? Om du står för mångfald.

Men Anders Åkesson säger ändå att driftsform och ideologi bakom vårdvalen inte är det viktiga, utan viktigast är allas tillgång till vård. Tyvärr visar Miljöpartiet inte detta i handling, vilket möjligen kan skyllas på eftergifter till Socialdemokraterna för att få styra. Anders Åkesson var ju de två tidigare mandatperioderna med och införde ett antal vårdval, så han vet ju egentligen hur viktig patienters delaktighet i sin vård är. Jag och Moderaterna står kvar vid för patientens rätt att styra över sina egna beslut, vilket dessutom skapar en god och effektiv verksamhet.

Vi vet att vårdvalen omöjliggör en planekonomi med skåningarnas vård. De omöjliggör köbildning och det skapar tydlighet om vilken vård som ges och god kostnadskontroll. Det är ett mycket bra sätt att sätta den medicinska expertisen främst. Om han hade velat det så hade Anders Åkesson inom vårdvalet kunnat skapa en ytterligare smärtenhet i Kristianstad utan att först lägga ner majoriteten av alla smärtmottagningar. Köerna har med Miljöpartiets och Socialdemokraternas beslut gått från några månader till närmare två år. Det är inte att bry sig om allas tillgång till vård.

Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Anders Åkesson förskönar också de tidigare besluten om försämringar för vårdvalet multimodal smärtbehandling. Alliansens val var: Säga blankt nej till era försämringar och veta att vårdvalet då slås ut av S och MP med Vänsterpartiet och Sverigedemokraternas stöd, eller kämpa för ett alternativ där vi lovades att vårdvalet skulle kunna vara kvar. Vi tog det enda ansvar vi kunde i ett sådant läge. Ersättningarna sänktes med 25 procent, vilket var det bästa vi kunde åstadkomma. Annars hade vårdvalet dödats redan då.

Syftet med mina frågor var dock inte att diskutera multimodal smärtbehandling som vårdval. Det är anmärkningsvärt att Anders skriver ett helt debattsvar utan att en enda gång bemöta det faktum att revisorerna kritiserar Region Skåne för bristande information om vilken vård patienterna har rätt till och vilka deras alternativ är. Jag frågar därför en gång till, Anders Åkesson: Kommer du att medverka till att skåningarna får tillräcklig information om de vårdval som finns?

Carl Johan Sonesson (M)

regionråd i opposition

Läs mer

Debatt

”Hatsidan vill åsamka Fenix och pappa så mycket skada som möjligt”

”Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning”.

Debatt

Sverige behöver ett nytt klimatparti

Därför intervjuades ingen som tror att koldioxidutsläpp bara är bra för planeten.

Handboll

Hemvändaren imponerade: ”Gått upp 12-15 kilo”

Fick stor roll i IFK:s första träningsmatch.

Kristianstad

Äldreboende jämnas med marken

Renovering skulle kosta 32 miljoner – ”Inte värt det”.

Hemestra 2020

Strandidyllen finns runt hörnet

Yngsjö havsbad fylls med liv igen och snart öppnar restaurangen

Kristianstad

27-årige Robin dog i corona

Klockan 18 på kvällen den 8 april stängdes respiratorn på CSK. Då hade Robin Persson kämpat i flera veckor mot corona.