Annons

Det ska inte vara lagligt att hota och håna poliser

Hån och hot är något som många poliser tvingas utstå under nästan varje arbetspass, speciellt i utsatta områden. Det är dags att åter göra dessa trakasserier till en brottslig handling.
Kristdemokraterna • Publicerad 5 november 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Poliser ska få en trygg arbetsmiljö att utföra sitt arbete.
Poliser ska få en trygg arbetsmiljö att utföra sitt arbete.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Brottsutvecklingen slår nya dystra rekord med mord, skjutningar och sprängningar. Samtidigt bemöts poliser ofta väldigt dåligt, när de arbetar ute i yttre tjänst.

Det är nämligen inte olagligt att skrika okvädingsord och komma med subtila hot som att man vet var polisens barn går i skolan. Det här vet de gängkriminella och de utnyttjar det. Vid insatser i framför allt utsatta områden kan grupper av personer omringa poliserna och trakassera dem. Det bidrar till att poliser tvekar om det är värt att fortsätta med det jobb de egentligen älskar. Så kan vi inte ha det.

Annons

Fram till 1976 fanns ett särskilt brott – missfirmelse mot tjänsteman - som tog sikte på kränkningar av till exempel poliser.

”Det är inte olagligt att skrika okvädingsord och komma med subtila hot som att man vet var polisens barn går i skolan. Det här vet de gängkriminella och de utnyttjar det.”

Kristdemokraterna vill återinföra brottet i brottsbalken. Idag utgör det en lucka i lagstiftningen som inte träffar det som poliser tvingas utstå, nästan varje arbetspass i utsatta områden. Det är en konsekvens av att samhället har blivit råare och Sverige har en framväxande gangsterkultur där normen är att inte respektera vår rättsstat.

Föreställningen att poliser ska vara beredda att tåla lite mer än andra är fel. Det gör de förvisso redan, men kvinnliga poliser ska exempelvis inte bli kallade för könsord vid varje arbetspass.

Därför föreslår vi nu ett viktigt steg för att poliser ska få en trygg arbetsmiljö att utföra sitt arbete men också för att samhället ska visa vilka normer och beteenden som är önskvärda. Polisförbundet har välkomnat vårt förslag. Man ska helt enkelt inte kunna bete sig hur som helst mot polisen.

Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson

Jan Svensson (KD), ordförande för Kristdemokraterna i Kristianstad

Alexander Harrison (KD)

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons