Annons

Dynamiska scheman riskerar bli en försämring av omsorgen

Att införa dynamiska scheman är enbart ett sätt att driva omsorg till billigaste pris, skriver debattörerna.
Omsorg • Publicerad 9 april 2022 • Uppdaterad 12 april 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Risken för ett missnöje kring införandet av kortare nattpass kan leda till uppsägningar inför och mitt i sommaren, skriver debattörerna.
Risken för ett missnöje kring införandet av kortare nattpass kan leda till uppsägningar inför och mitt i sommaren, skriver debattörerna.Foto: Gorm Kallestad/TT

Varje kväll lämnar ungefär 200 nattarbetare i omsorgen sitt hem, kanske har man kramat sina barn god natt, kanske har tillsyn ordnats för husdjurets omsorg, kanske har man för lite sömn i kroppen och koppen kaffe ger en extra kick innan resan till nattens jobb. På arbetet väntar ett nattpass som kräver koncentration och kompetens. Det är arbetsuppgifter som medicinutdelning, tillsyn, vändningar, toalettbesök, vårda och lugna, jobbet att se till att natten blir bra för de som behöver hjälp pågår timme efter timme. När natten är slut ska den egna sömnen försöka hanteras under dagens ljusa timmar, återhämtning sker.

Att arbeta natt påverkar hälsan, och därför är återhämtningen på fritiden viktig. Det riskerar nu i ett slag bli en försämring i omsorgen i Kristianstad.

Annons

Från april i år förändras heltidsmåttet för nattarbete till 34,2 h från 36,2 h alltså en minskning som syftar till att ge mer återhämtning till de som arbetar dygnets alla timmar.  Det är positivt att 2 h mer per vecka/nattmedarbetare ska ges för återhämtning.

Kommunal har påtalat om hur arbetstidsförkortningen ska införas och det gror ett stort missnöje eftersom arbetsgivaren tycks helt missat intentionen om återhämtning i det centrala avtalet.

En ”kreativ” lösning från Alliansen står bakom är att minska tiden för nattpassen från 10 h till 8 h eller 9 h, vilket blir att extra tiden behöver förläggas på andra timmar av dygnet. En sådan förändring resulterar i en påverkan på schema för de som arbetar kväll och dag, långt fler än de medarbetare som arbetar merparten natt i schemat.

Förutsättningen för att kunna återhämta sig vid nattarbete är att ha fler lediga dagar i följd efter en period av arbetade nätter.

Det som skulle bli positivt för medarbetarna i form av återhämtning, blir nu kanske inte av.

Enligt Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, ser man inga positiva effekter i omsorgsyrken av att korta ner varje enskilt nattpass från 10 timmar till 9 eller 8.

Flera kommuner, bland annat Oxelösund, Oskarshamn och Falun har infört mer återhämtning för medarbetarna. Det är möjligt även i Kristianstad om viljan finns hos Alliansen.

”Dessa dynamiska scheman är en försämring och ett sätt att låta färre medarbetare täcka fler arbetspass.”

Äldreomsorgen är till för de äldre och förutsättningen för att klara omvårdnaden med hög kvalitet är medarbetarnas kompetens och trivsel. Att införa dynamiska scheman är enbart ett sätt att driva omsorg till billigaste pris.

Lösningen på nattfrågan finns. Det är inte svårt, anställ 12 medarbetare till natten. De hade fått alternera mellan 3-4 boende för att täcka tiden som uppstår för att ge återhämtning.

Det enorma budgetöverskott kommunen fått trots pandemi, som för omsorgens del handlar om 40 miljoner, är pengar som kunde ha lagts på ökad bemanning, förbättringar i arbetsmiljön, och fler anställda.

Annons

Det finns redan en bekräftad sårbarhet i sjuksköterskegruppen eftersom personalomsättningen är hög och fler specialistutbildade sjuksköterskor slutar. När en del av verksamheten är så pass skör ter det sig ändå obegripligt att nu helt missförstå intentionen i det nattavtal Kommunal tecknat centralt som innebär mer tid för återhämtning för fler medarbetare.

Risken för ett missnöje kring införandet av kortare nattpass kan leda till uppsägningar inför och mitt i sommaren. Ett missnöje som kan leda till att kompetenta medarbetare slutar. Det drabbar ytterst de äldre och anhöriga.

Socialdemokraternas ställningstagande är tydligt, vi vill säkerställa att de enheter som önskar 10 h/natt får det.

Till Alliansen uppmuntrar vi politiskt handlingskraft, titta på de kommuner som lyckats möta behovet av återhämtning. Försvaga inte omsorgen om äldre ytterligare genom att missförstå behovet av personalens återhämtning. Dessa dynamiska scheman är en försämring och ett sätt att låta färre medarbetare täcka fler arbetspass. Det är tungt att ta hand om människor i både kropp och själ, då måste det finnas tillräckligt med tid för återhämtning.

Kristina Lindbåge, gruppledare Socialdemokraterna Omsorgsnämnden.

Alf Öien (S)

Lorna Molin (S)

Bo Kroon (S)

Tommy Carlsson (S)

Helen Persson, Kommunal S-klubb

Annons
Annons
Annons
Annons