Annons

Eldningsförbud hela sommarhalvåret – ett rimligt krav

Trots att det pågick både en större skogsbrand och en brand på en ö i sjön Immeln samt att det var högra varningar för skogsbrand hos SMHI så togs det inte beslut om eldningsförbud.
Brandrisk • Publicerad 22 maj 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skogsbrand vid Raslången nära Immeln. Skribenten vill ha permanent eldningsförbud under hela sommarhalvåret.
Skogsbrand vid Raslången nära Immeln. Skribenten vill ha permanent eldningsförbud under hela sommarhalvåret.Foto: Jörgen Svensson

Jag tycker det är märkligt agerande av både räddningstjänsten och av Länsstyrelsen att beslut om eldningsbeslut alltid kommer för sent. Varje år så brinner det på flera öar i sjösystemet innan beslut om eldningsförbud enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) tas. Frågan jag ställer mig är att hur många gånger det skall brinna eller vad behöver hända innan beslut om eldningsförbud tas. Hur kan olika räddningstjänster göra så totalt olika tolkningar av riskerna?

Dagen efter branden på Ekön i Immeln 17/5 så var det turister som eldade direkt på marken endast 100 meter ifrån den tidigare brandytan. Med tanke på hur svårt det är att släcka skogsbränder och vetskapen om hur varmt och slitigt det är för manskapet så kändes det som ett hån mot både dem som var och släckte den branden liksom mot de som slet med den lite större skogsbranden några kilometer därifrån. För mig är det obegripligt och oansvarigt av både de som eldar och av myndigheterna att tillåta öppen eld i naturen under de omständigheterna.

Annons

MSB skriver på sin hemsida: ” Elda inte på torvmark, i mossa eller på mullrik skogsmark, där glöd kan ta sig djupt ned i marken och pyra för att senare flamma upp. Elda inte nära myrstackar eller stubbar, de är svårsläckta om de tar eld. Gör inte upp eld direkt på eller intill berghällar. De missfärgas och kan spricka sönder”

Öarna i sjösystemet består av mullrikmark med tallrötter av varierande storlek samt massor av sten vilket gör det direkt olämpligt för eldning direkt på mark. I detta sjösystem så eldas det på samtliga platser som räknas upp på MSB:s sida som olämpliga.

Enligt min tolkning av allemansrätten är det således inte tillåtet att göra upp eld överhuvudtaget på dessa öar med hänvisning till allemansrätten. Jag har även sökt Naturvårdsverket för en kommentar kring eldning i naturen med hänvisning till allemansrätten när SMHI har klass 4 varning eller högre för skogsbrand men ej fått något svar.

Om nu inte räddningstjänsten tar beslutet så kan både kommuner och Länsstyrelse ta beslutet. Känns detta scenario igen ifrån vintras med kaoset på E4:an där myndigheter skyller på varandra i stället för att ta nödvändiga beslut?

Jag kräver ett permanent eldningsförbud i detta område över sommarhalvåret. Med tanke på antalet bränder så borde LSO vara det lagutrymme som kan tillämpas. Varför inte följa de riktlinjer som räddningstjänsten Skåne nordväst har då det där råder automatiskt eldningsförbud vid brandrisk 4 eller högre. Det råder eldningsförbud både i sjön Åsnen och längsmed DANO kanotleden i Dalsland under sommarhalvåret så jag förstår inte varför detta självklara beslut skall hållas i långbänk av både Länsstyrelse och Räddningstjänst.

Rickard Mattisson

Sibbhult

”Med tanke på hur svårt det är att släcka skogsbränder och vetskapen om hur varmt och slitigt det är för manskapet så kändes det som ett hån mot både dem”
Annons
Annons
Annons
Annons