Annons

Elprisstöd eller socialbidrag?

Elkunder i område 4 skall få ett prisstöd på 79 öre per kWh baserat på förbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022. Det tar alltså ingen hänsyn till vad man har haft för verkliga kostnader.
Elpris • Publicerad 12 december 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elprisstödet borde vara kopplat till vilket pris man haft.
Elprisstödet borde vara kopplat till vilket pris man haft.Foto: Janerik Henriksson/TT

Men enligt uppgifter i pressen har cirka 80 procent av svenskarna under den tiden haft ett fast avtal på runt 60 öre per kWh. De har alltså inte haft en enda kronas merkostnad och kan betrakta bidraget som en ren gåva. Ett sorts extra socialbidrag.

Själv hade jag oturen att mitt gamla avtal på 53 öre per kWh gick ut just den 1 oktober 2021 och jag fick ett nytt på 164 öre. Eftersom jag bor i en lägenhet med kallhyra och elvärme och förbrukar 9 000 kWh per år så har jag haft en betydande merkostnad. Men alla andra i samma situation och som haft ett gammalt fast avtal med ett elpris på kanske 60 öre har ju inte haft en enda kronas extra kostnad. Men med samma förbrukning kommer de att få ett bidrag på drygt 7 000 kronor.

”En professor i nationalekonomi har kritiserat stödet just för att det inte är kopplat till verkliga utgifter utan i de flesta fallen blir en ren gåva som spär på den svenska inflationen.”
Annons

En professor i nationalekonomi har kritiserat stödet just för att det inte är kopplat till verkliga utgifter utan i de flesta fallen blir en ren gåva som spär på den svenska inflationen.

Som ansvarig energiminister har Sverige Ebba Busch, som har fått sin utbildning i Livets ords religiösa friskola i Uppsala och helt saknar utbildning i teknik och naturvetenskap.

Jan Knutsson

Annons
Annons
Annons
Annons