Annons

Elva år en lång tid för Hanna Nilsson (SD)!

I egenskap av nyinflyttad förstagångsväljare i Hässleholm försöker jag skapa mig en lokalpolitisk uppfattning.
Tidsperspektiv • Publicerad 10 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hanna Nilsson (SD) i talarstolen vid Hässleholms kommunfullmäktige i augusti 2021.
Hanna Nilsson (SD) i talarstolen vid Hässleholms kommunfullmäktige i augusti 2021.Foto: Kristina Höjendal

Ytterst få av kommunens väljare vet hur den idag styrs eller av vem och vilka. Jag har lyssnat på fullmäktigesammanträden som ägt rum de senaste fem månaderna. Ett uttalande som fick mig att reagera ur rappakaljan av de personliga vendettorna i fullmäktigestolen var när kommunalrådet Nilsson (SD) läxade upp Widmark (FV) huruvida tidsintervallen på elva år bör anses som lång eller inte (23/5–22).

Ur en sverigedemokratisk tidsera är elva år långa eftersom partiet vill förinta sin historia. 1994 som tonåring såg och hörde jag SD:s skanderande med ”aporna hoppar” (SVT 13/5–1994) i min uppväxtstad Växjö. Förvisso kan en smålännings inflytt till Skåne ses som exotisk men några lösdrivande apor norr om Hässleholm i Kronoberg fanns och finns icke (måhända att definitionen av apa är individuell).

”Förvisso kan en smålännings inflytt till Skåne ses som exotisk men några lösdrivande apor norr om Hässleholm i Kronoberg fanns och finns icke.”
Annons

Flertalet ledamöter i min nya kommun har säkerligen band som går tillbaka till 1920- och 30-talet. Idag sker en politisk renässans i Hässleholm likt den som skedde i Europa för cirka 100 år sedan. Grupperingar tycks bildas här likt dem som slutade med en öm, kronisk och historisk svulst. Utifrån ett naivt barns perspektiv är 11 år en lång tid. För dem som har genomlidit historiers svulster och skådat deras spridning av elakartade metastaser är de för evigt fastetsade på näthinnan om än med slutna ögon.

Glöm inte! Och glöm inte valet i september!

Aaron Herzreich

Annons
Annons
Annons
Annons