Annons

En avsevärd skillnad på ukrainska barn och syriska män

Svar på insändaren ”Är ukrainska flyktingar värda mer än syriska?” den 1 mars.
Kriget i Ukraina • Publicerad 2 mars 2022 • Uppdaterad 4 mars 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En pojke sitter vid sidan av gränsen och äter en soppa som han fått av hjälparbetare. Flyktingar från kriget i Ukraina korsade på måndagen gränsen till Polen vid gränsövergången Medyka i södra Polen.
En pojke sitter vid sidan av gränsen och äter en soppa som han fått av hjälparbetare. Flyktingar från kriget i Ukraina korsade på måndagen gränsen till Polen vid gränsövergången Medyka i södra Polen.Foto: Ola Torkelsson/TT

Jag läser, liksom många andra, med stort intresse debatt- och insändarspalterna. Ibland vill man applådera, ibland buar man stillsamt, men sällan är man helt likgiltig. Ibland tycker man nästan synd om författaren till någon insändare.

Så var fallet på tisdagsmorgonen, en centerpartist från Hässleholm jämställer, till skillnad från de flesta andra, de kvinnor och barn som flyr krigets fasor i Ukraina, ett land i vårt närområde, medan deras män och bröder stannar kvar, med de unga män från Afghanistan, Somalia, Irak, Syrien med flera länder som på olika vägar tagit sig ända hit. Dessa lämnade sina mödrar, systrar och eventuella barn bakom sig i det elände de själva flydde från. Nog är det som man kan uttrycka det ”en avsevärd skillnad”.

”De här frågorna är, och kommer att förbli, mindre lämpade för partipolitiska utfall och nålstick.”
Annons

Jag hoppas att insändarförfattaren endast representerar sig själv, även om han undertecknar med ”Centerpartiet i Hässleholm”. De här frågorna är, och kommer att förbli, mindre lämpade för partipolitiska utfall och nålstick. Kanske blir det ännu värre, Finland och baltstaterna ingick ju i det tsardöme vars gränser Putin har föresatt sig att återupprätta. Och, Åland ligger ju ganska nära oss.

P-O Olsson

Annons
Annons
Annons
Annons