Annons

En bra högskola har duktiga pedagoger – flexibla lösningar lockar inte alla

I flera artiklar har man kunnat läsa om planerna på att flytta högskolan till centrum. Att det skulle bli en aning lättare för pendlare att ta sig till högskolan är ett argument jag kan köpa men att det till exempel skulle kunna stärka Kristianstads konkurrenskraft, ställer jag mig ytterst tveksam till, skriver en före detta student som vill vara anonym.
Högskolans flytt • Publicerad 12 november 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Goda pedagoger och bra utbildningsinnehåll är viktigare än centralt läge, anser skribenten.
Goda pedagoger och bra utbildningsinnehåll är viktigare än centralt läge, anser skribenten.Foto: Lisa Brunzell

En bra högskola kännetecknas inte av ett centrumnära läge utan av bra pedagoger och bra utbildningsinnehåll. Naturligtvis har lokalerna också betydelse men jag har själv studerat vid Högskolan i Kristianstad och upplevde då inte att lokalerna utgjorde något problem för att kunna bedriva en bra undervisning.

Högskolans rektor, Håkan Pihl, har i intervjuer pratat om att man behöver skapa mer attraktiva sociala miljöer, loungemiljöer, flexibla lärosalar och så vidare. Detta lockar säkert en del men man ska inte glömma bort att sociala miljöer och flexibla lösningar inte uppskattas av alla. Många flyr kontorslandskap och öppna planlösningar eftersom man upplever att man inte kan koncentrera sig där.

”Vid flera tillfällen har man kunnat läsa att Högskolan i Kristianstad är en av landets mest eftertraktade högskolor. Kanske ska man undersöka varför det är så innan man börjar planera för en flytt.”
Annons

Det är uppenbart att det är fler än jag som tycker att högskolan fungerar bra som den gör idag. Vid flera tillfällen har man kunnat läsa att Högskolan i Kristianstad är en av landets mest eftertraktade högskolor. Kanske ska man undersöka varför det är så innan man börjar planera för en flytt.

Enligt min mening finns många fördelar med att låta högskolan ligga kvar där den ligger:

Högskoleområdet är ett väldigt vackert område med pampiga byggnader och omgivningar.

Studentbostäderna ligger i nära anslutning till högskolan.

Det finns goda parkeringsmöjligheter för bilpendlare.

Högskolan ligger på gång- och cykelavstånd från centralstationen. Vill man inte gå eller cykla finns bussförbindelser till skolan.

Att ha studenter som bor och rör sig på Näsby är bra för området.

Studenterna får närhet till bland annat ett alldeles nytt badhus.

Många frågor väcks:

Vad ska man göra med lokalerna framöver om inte högskolan ska inrymmas där?

Annons

Vad händer med Krinova?

”Jag är en av många kommuninvånare som anser att man de senare åren har fattat många kortsiktiga beslut och inte riktigt sett till vilka konsekvenser de får.”

Undervisningen bedrivs annorlunda idag än för 20 år sedan. Hur vet man hur undervisningen kommer att bedrivas om ytterligare 10-20 år? Ska man lägga massor av pengar på att bygga en ny högskola och förstärka skyddsvallar för att sedan kanske konstatera att även dessa lokaler är ”icke ändamålsenliga” eller omoderna om några år?

Jag hoppas verkligen att man gör en ordentlig konsekvensanalys innan man fattar något beslut i högskolefrågan! Jag är en av många kommuninvånare som anser att man de senare åren har fattat många kortsiktiga beslut och inte riktigt sett till vilka konsekvenser de får.

”Istället bör man se till att åter bygga upp en trygg och mysig stad som kan stå för sig själv.”

Jag tror Kristianstad behöver komma ifrån sitt lillebrorskomplex och sluta följa olika så kallade trender. Istället bör man se till att åter bygga upp en trygg och mysig stad som kan stå för sig själv.

Jag ser gärna att mina synpunkter bemöts.

Tidigare student på HKR

Annons
Annons
Annons
Annons