Annons

En budget för framtidens Osby

Vi Socialdemokrater i Osby kommun har tillsammans med C och V landat i ett gemensamt budgetförslag för att ta det ansvar som invånarna i vår kommun kan kräva av oss!
Osbypolitk • Publicerad 25 november 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Daniel Landin (S) lovar en budget som är bra för Osbys framtid.
Daniel Landin (S) lovar en budget som är bra för Osbys framtid.Foto: Kajsa Wall

Vår budget innebär att vi främst värnar våra yngsta i samhället, barnen i förskolan och grundskolan! Budgeten som röstades igenom av dåvarande treklövern (M, KD, C) på kommunstyrelsen i juni, hade inneburit nerdragningar på barn och utbildning med cirka 12 miljoner samtidigt som just den verksamheten prognostiserar ett underskott i år på ca 20 miljoner.

Den budgeten, som vad vi förstår fortfarande M och KD står bakom, riskerar slå väldigt hårt mot barn och elever. Vart SD står är ännu mer dolt i dunkel, men då även dom aviserat att de inte på några som helst villkor kan tänka sig en skattehöjning så är det högst troligt att deras förslag skulle riskera få samma konsekvenser. Och det vi vet är att den typen av nerdragningar riskerar i högre grad drabba de barn som är behov av mest stöd.

Annons

De 55 öre mer i skatt som nu är föreslagna innebär cirka 16,5 miljoner mer till allt det som våra gemensamma skattepengar ska täcka. Av dessa föreslås 14 miljoner gå till barn och utbildning. Som ni förstår fortfarande en kärv budget, men redan nu är stora anpassningar gjorda men mest utifrån minskat antal barn i våra verksamheter. Men också minskningar på antalet elevassistenter som vi nu hoppas ska kunna öka något igen med vårt budgetförslag i stället för att bli ännu färre.

Vi vet att det är väldigt tufft för många rent ekonomiskt just nu och höjningen av skatten kan bli tuff att bära för många. Men våra barn är vår framtid och barn som inte får en bra skolgång löper större risk att klara sig sämre i livet. Det vet vi alla vad det kan innebära i mänskligt lidande och i samhällskostnader.

Därför är vår budget en budget för en bättre framtid genom att både värna de svagaste i samhället och skapa en mer stabil ekonomisk situation!

Daniel Landin (S)

Oppositionsråd/Vice ordförande Kommunstyrelsen Osby

Annons
Annons
Annons
Annons