Annons

En klok investering i människors hälsa

Vilken klok framtidssatsning för alla våra invånare nu erbjuds i en stor och välplanerad badanläggning, som nu kommunfullmäktige skall besluta om. Den kommer att vara i bruk minst 50 år framåt. En synnerligen klok investering i folkhälsa och friskvård. Rörelser i vatten är utan jämförelse den idrottsgren, som är perfekt för hela kroppen. Den passar alla åldrar över en hel livscykel på 100 år, skriver Birgit Skoog i Åhus.
Nya badhuset • Publicerad 2 september 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En demokratisk anläggning för alla åldrar är väl en bra satsning?Foto: Karin Grip / SvD / TT

I Kristianstad bor drygt 85 000 personer. Av dessa är uppskattningsvis cirka 18 000-20 000 pensionär och cirka 20-000 barn och ungdomar.

Jag har simmat i Tivolibadet till och från under ungefär 30 år – de senaste 15 åren även varmvattengympat. Jag har träffat 70-80-åringar, som simmat sina 1 000 meter varje vecka, 7-8 månaders bebisar som varit på babysim, och som efteråt legat på en filt, jollrat och med sina armar och ben uttryckt sin livsglädje, lite äldre barn, som lärt sig simma, våra nya svenskar, som avlagt simborgarmärket, många personer med olika funktionsnedsättningar, som orkat röra sig och njutit av det varma vattnet – för att bara nämna ett litet axplock av den bredd av människor, som varit i Tivolibadet, och som nu får ännu flera möjligheter i det nya badet. Det är synnerligen också en stor demokratisk mötesplats som skapas – alla kan vara med!

”Nej, motståndet till Näsbyplaceringen är nog snarare mer en klassvärdering än vanligt sunt förnuft!”
Annons

Men det vill varken Moderaterna eller Kristdemokraterna – badet ligger för långt bort från centrum – på Näsby, nästan en kilometer bort! Jag upphör aldrig att förvåna mig över skåningars förhållande till avstånd. I Lesjöfors i Värmland, som jag kommer ifrån, har jag två inomhusbad att välja på, Hagfors med bil 50 kilometer enkelresa eller Filipstad, 35 km enkelresa med buss – den går tre gånger. Per dag!

Nej, motståndet till Näsbyplaceringen är nog snarare mer en klassvärdering än vanligt sunt förnuft!

Och vad menar M och KD med vattennära? Det enda vatten jag förstår att de kan tänka på måste vara Helge Å. Jag har aldrig hört att man kan bada där! Varför har man då inte tidigare fixat ett sommarbad – mitt i stan!

”Det är faktiskt en riktigt skön tanke att som före detta S-politiker och skattebetalare, få vara med och satsa 500 miljoner – ja det är mycket pengar – på en demokratisk friskvårdsanläggning...”

Och är det kommunikationsnära? Jag tror inte badarna kommer med tåg. Med den nya anläggningen på Näsby, så behöver inte de bilburna trassla in sej i stan och leta p-platser – kommer man från väster och söder så tar man Härlövsängarleden – från norr och öster Väg 118. Bussförbindelser följer all utbyggnad.

Nej, fullmäktigeledamöterna i M och Kd – ni kanske skall börja tänka utanför boxen – som fotbolls-kommentarerna brukar säga!

Det är faktiskt en riktigt skön tanke att som före detta S-politiker och skattebetalare, få vara med och satsa 500 miljoner – ja det är mycket pengar – på en demokratisk friskvårdsanläggning, som verkligen är till för alla åldrar och som förmodligen har full verksamhet hela detta sekel!

Birgit Skoog

gråsosse i Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons